Η πρώτη παρουσία του μπάσκετ στην Ιταλία.
H 27η Απριλίου 1907 ήταν μία ημέρα πολύ σημαντική για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στην Ιταλία.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το μπάσκετ δεν ήταν γνωστό στην Ιταλία.
Η κυρία Ida Nomi Venerosi Pesciolini, δασκάλα Φυσικής Αγωγής στη σχολή “Mens Sana in Corpore Sano Society” και μέλος της γυναικείας τεχνικής επιτροπής Federgymnastics, βρήκε το εγχειρίδιο μπάσκετ του James Naismith. Η πρώτη της εντύπωση ήταν ότι ήταν άθλημα “είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κορίτσια”.
Στη Σιένα λοιπόν, η κυρία Ida Nomi Venerosi Pesciolini, αφού είχε μεταφράσει τους κανόνες του Naismith και έχοντας μια σύντομη ιδέα για το νέο άθλημα, δίδαξε τον τρόπο παιχνιδιού (ως μία ιταλική εκδοχή της Senda Berenson) στις μαθήτριες της.
Στις 27 Απριλίου τα κορίτσια αυτά, με στολή ναύτη, με λευκή μπλούζα και μπλε φούστα, έπαιξαν με τη “μπάλα στον κύκλο, ένα γυμναστικό παιχνίδι για κορίτσια”, κατά τη διάρκεια VII Ομοσπονδιακού Εθνικού Διαγωνισμού Γυμναστικής στη Βενετία.
Η εισαγωγή του μπάσκετ στις στρατιωτικές σχολές.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1910 ο καθηγητής Guido Graziani, επιστρέφοντας από το Πανεπιστήμιο Niagara, μεταφράζει τους κανονισμούς του Naismith για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παρουσίασε για πρώτη φορά το παιχνίδι της «μπάλας στον κύκλο» στο γυμναστήριο του Συλλόγου στο στρατιωτικό στάδιο της Sant’Agata di Siena ” παρουσία πολλών θεατών και αρχών της πόλης.
Η συμμετοχή της Ιταλίας στο πρώτο συμμαχικό τουρνουά καλαθοσφαίρισης.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη παρουσίαση για το μπάσκετ κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε στο Παρίσι το 1913, όπου οι στρατιώτες του αμερικανικού σώματος, παίζοντας μικρά παιχνίδια, δίδαξαν τους κανονισμούς (την ιστορία αυτή την παρουσίασα το 2015, σε θεατρικό δρώμενο στο κλειστό γυμναστήριο του Αλίμου, στην τελετή λήξης, με την ομάδα των παμπαίδων της Ένωσης Τραχώνων-Δία Αλίμου σε ρόλο στρατιωτών).
Στο Παρίσι, με μια σημαντική αποστολή από το YMCA, βρέθηκε επίσης και ο Naismith (μεγάλη ιστορία το πώς βρέθηκε εκεί, την οποία παρουσιάζω στο βιβλίο μου,) ο οποίος εργάστηκε σκληρά για να συμπεριληφθεί ένα τουρνουά μπάσκετ στο πρόγραμμα των «Συμμαχικών Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων» του Joinville Le Pont το 1919. Εκεί, διεξήχθη αυτό που θεωρείται το πρώτο διεθνές τουρνουά, μεταξύ των ομάδων των συμμαχικών στρατών.
Στους αγώνες αυτούς, οι ΗΠΑ νίκησαν τη Γαλλία 93 – 8 και την Ιταλία 55 – 17, αλλά η Ιταλία νίκησε τους Γάλλους με 15 – 11.
Η συνέχεια και τα πρώτα οργανωτικά βήματα μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.