2ο σεμινάριο προπονητών,’Αλιμος 2015. Η ομιλία του coach Παπαδόπουλου Κώστα.

O coach Κώστας Παπαδόπουλος μίλησε για την σημασία των βασικών στοιχείων στην άμυνα και το πόσο σημαντικό είναι να μην θεωρείται τίποτα δεδομένο στην γνώση αυτών των βασικών στους έφηβους παίκτες.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς επιστρέφει στην διδασκαλία των βασικών στοιχείων στην άμυνα, γιατί τα παιδιά τα ξεχνάνε. Χρειάζεται να ζητηθεί πάλι η επικοινωνία στην άμυνα, η αυτοσυγκέντρωση στην θέση του αμυνόμενου σε σχέση με την μπάλα και τον προσωπικό του αντίπαλο.

Σε μία από τις αμυντικές προσπάθειες της ομάδας του, ζητάει από τα παιδιά να καλύψουν την διείσδυση του χειριστή της μπάλας, με μονή ή διπλή περιστροφή των αμυνομένων.

Μία πρώτη περίπτωση είναι η παρακάτω:

 

Παρουσίαση1

Σε πλάγια θέση ο αμυνόμενος που βρίσκεται σε μία πάσα απόσταση, αναγνωρίζει την κατάσταση στην οποία ο συμπαίκτης του έχει χάσει στον προσωπικό του αντίπαλο.

2

Σε άμεση επικοινωνία και κίνηση, βγαίνει με τα αμυντικά βήματα να καλύψει τον χειριστή της μπάλας και αναπληρώνεται από τον συμπαίκτη του που με γρήγορα βήματα και τα χέρια ψηλά, τρέχει πάνω στον ελεύθερο αντίπαλο. Ο coach παρουσιάζει την επικοινωνία των παικτών, την κίνηση των χεριών και των ποδιών.

a1

Στην συνέχεια ανέλυσε την κατάσταση της πιεστικής άμυνας σε όλο το γήπεδο. Με μερική τακτική τριών παικτών, παρουσιάζει την διπλή αλληλοκάλυψη, μέσα από την οποία οι αμυνόμενοι θα σταματήσουν την μπάλα και θα καλύψουν όλους τους αντιπάλους τους.

Παρουσίαση2

Η πίεση όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα οδηγεί τον χειρισμό της μπάλας προς μία κατεύθυνση και ο αμυντικός που βρίσκεται στην «αδύνατη» πλευρά οφείλει να κινηθεί άμεσα και να καλύψει τους συμπαίκτες του και την απόσταση που δημιουργεί η μπάλα από τον αντίπαλο του:

b1

Στην περίπτωση που η προσπάθεια για δημιουργία παγίδας γίνει με την κίνηση του αμυντικού που βρίσκεται σε θέση μίας πάσας απόστασης στην μεριά της μπάλας, τότε τον ελεύθερο αντίπαλο πρέπει να καλύψει με περιστροφή ο αμυντικός της αδύνατης πλευράς. Αυτή είναι μία πρώτη κάλυψη.

Παρουσίαση3

Η προσπάθεια που θέλει ο coach να έχει προτεραιότητα, είναι η κάλυψη να γίνει από τον κεντρικό αμυνόμενο παίκτη έτσι ώστε, να μην χρειάζεται ο αμυνόμενος της αδύνατης πλευράς να καλύψει περισσότερα μέτρα μέσα στο γήπεδο και η ομάδα να μείνει εκτεθειμένη σε υπεραρίθμους αντιπάλους. Η φάση στο παρακάτω σχεδιάγραμμα και στην αμέσως επόμενη εικόνα:

α

Παρουσίαση4

Στην περίπτωση που δεν προλαβαίνει ο κεντρικός αμυντικός να κάνει την μονή περιστροφή και να καλύψει την δυνατή πλευρά, τότε πρέπει στην φάση που δείχνουν οι παρακάτω εικόνες, να γίνει κάλυψη της μπάλας από την αδύνατη πλευρά. Τώρα ο κεντρικός αμυντικός οφείλει να κάνει την δεύτερη περιστροφή και να καλύψει τον συμπαίκτη του στην αδύνατη πλευρά:

Παρουσίαση5     8

Στην συνέχεια ο coach παρουσιάζει το επόμενο στάδιο της προπόνησης με 4 αμυντικούς. Τοποθετεί όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα τους παίκτες στο μισό γήπεδο και αναλύει τις περιπτώσεις αμυντικών περιστροφών που ενδεχομένως θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν:

9

Η πρώτη περίπτωση απλής περιστροφής με αλληλοκάλυψη των αμυντικών της δυνατής πλευράς παρουσιάζεται στην επόμενη εικόνα. Οι αμυντικοί αλλάζουν αντιπάλους για να καλύψουν τον χειριστή της μπάλας αλλά και τον παίκτη στην γωνία:

10

Όταν όμως αυτή η κατάσταση δεν είναι εφικτή, τότε η κάλυψη του γωνιακού παίκτη θα γίνει από τον αμυντικό της αδύνατης πλευράς, που θα καλυφθεί με την σειρά του από τον δεύτερο αμυντικό της αδύνατης πλευράς. Τώρα ο αμυντικός που έχασε στην αρχή τον χειριστή της μπάλας, οφείλει να τρέξει προς το κέντρο του γηπέδου. Με άμεση επικοινωνία όλων των αμυνομένων παικτών, θα καλύψει τον ελεύθερο αντίπαλο στην αδύνατη πλευρά:33

Ο coach παρουσιάζει τρόπους προπόνησης στις αμυντικές βοήθειες και την επικοινωνία που οφείλουν να έχουν μεταξύ τους.

Στην παρακάτω άσκηση, ο χειριστής της μπάλας εκτελεί ντρίπλα διείσδυσης, επιστρέφει με ντρίπλα προς τα πίσω και τέλος εκτελεί ντρίπλα προς το καλάθι. Στην κίνηση αυτή ο προπονητής ζητάει από τα παιδιά αμυντική αντίδραση, να «διαβάσουν» την φάση και να επικοινωνήσουν για κάθε κατάσταση αμυντικής περιστροφής:
13

Ας δούμε και κάποιες εικόνες από αυτή την άσκηση:

15 16

 

Στο τέλος της παρουσίασης ο coach Παπαδόπουλος μαζί με τον coach Τσουμπρή ως επίλογο αναφέρουν το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά που έρχονται στο εφηβικό τμήμα να γνωρίζουν τα βασικά στην άμυνα.

 

20

 

Ο coach Παπαδόπουλος εξηγεί τι κάνει όταν υπάρχουν παιδιά που ενδεχομένως έχουν κενά στην αμυντική γνώση ή έχουν ξεχάσει κάποια στοιχεία. Χρειάζεται υπομονή και επαναφορά στην διδασκαλία πολλές φορές στα βασικά!

Η παρουσίαση του coach Παπαδόπουλου Κώστα, κλείνει με ερωτήσεις από του προπονητές.

Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή Κώστα Παπαδόπουλο της εφηβικής ομάδας του Παναθηναϊκού που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μου, για να παρουσιάσει την ομιλία του στο φετινό σεμινάριο της Ένωσης Τραχώνων/Δία. Του εύχομαι ακόμη καλύτερη πορεία στην δουλειά του και να έχει πάντα θέληση και αγάπη για την διδασκαλία της καλαθοσφαίρισης.-Τσουμπρής Ιωάννης.

www.itsports.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.