1982, «Απελπιστικά χαμηλό το μπάσκετ γυναικών».

Τον Ιανουάριο του 1982 στο περιοδικό «ΟΜΑΔΑ-ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ» ο δημοσιογράφος Δ. Καλαμπάκας, αρθρογραφεί στη σελίδα 65, μία έρευνα για το μπάσκετ γυναικών.

Ο τίτλος: «Απελπιστικά χαμηλό το μπάσκετ γυναικών».

Ο Υπότιτλος: «Πάντως ο ΑΝΟ Γλυφάδας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας του».

Ας δούμε λοιπόν το κείμενο αυτού του άρθρου.

Εδώ και λίγα χρόνια η Γλυφάδα έχει αρχίσει και αποτελεί τη νέα δύναμη του γυναικείου ελληνικού μπάσκετ. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων της, η ομάδα έχει φθάσει σ’ ένα αξιοζήλευτο επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα.

Την προπόνηση της ομάδας έχει αναλάβει ο Νίκος Τσοσκούνογλου, ένας νέος άνθρωπος με αρκετές περγαμηνές κα με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ο ίδιος μας τονίζει:  

«Φέτος άργησε να αρχίσει η προετοιμασία της ομάδας. Μεγάλη απώλεια για τη Γλυφάδα αποτελεί η Ζερβουδάκη, που από την αρχή της περιόδου έχει προβλήματα με τη μέση της. Οι παίκτριες της Γλυφάδας έχουν πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και άψογο χαρακτήρα παράλληλα. Η νεανικότητα και ο ενθουσιασμός τους, μου δίνουν κουράγιο για κάτι το καλύτερο. Έχουμε τα φόντα να πρωταγωνιστήσουμε στο φετινό πρωτάθλημα και να τερματίσουμε μέσα στην πρώτη τριάδα. Για του χρόνου υπάρχει ένας μεγάλος προγραμματισμός. Θα εντάξουμε στη δύναμή μας δύο έμπειρες παίκτριες (τις οποίες έχει βρει ήδη ο σύλλογος) με αποτέλεσμα να καταστεί η ομάδα μας πανίσχυρη.

  • Πώς βλέπετε γενικότερα το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα;

«Βρίσκεται σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο. Είμαστε πολύ πίσω όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Η ομοσπονδία πρέπει να ενδιαφερθεί και για τη δημιουργία Εθνικής Ομάδας, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε σωστές βάσεις.

 Κάτι άλλο που επιδρά ανασταλτικά στην πολυπόθητη πρόοδο του γυναικείου μπάσκετ είναι και η έλλειψη κατάλληλης προβολής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

 

Το σύνθημα που επικρατεί στη Γλυφάδα είναι «Εμείς κάνουμε αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό». Πράγματι οι υπεύθυνοι της ομάδας ενδιαφέρονται για την υποδομή. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο φυτώριο παικτριών που τροφοδοτεί ανελλιπώς στην πρώτη ομάδα.

Το κύριο έργο του προπονητή του φυτωρίου έχει αναλάβει ο κύριος Σωκράτης Δούκας που μας λέει:

«Δεχόμαστε κοπέλες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Για να λειτουργεί σωστά ένας τέτοιος πυρήνας χρειάζεται προγραμματισμός. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να εφαρμόσουν αυτά που τους λέμε. Όσες κοπέλες έχουν τις δυνατότητες να πάνε μπροστά τις υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις προωθούμε στην πρώτη ομάδα.

Oι σχολικές υποχρεώσεις δημιουργούν προβλήματα στις παίκτριες. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση σε αυτό το θέμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν. Χάνονται πολλά ταλέντα εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν. Κρίνεται αναγκαίο να καθιερωθεί ένας θεσμός διεξαγωγής τουρνουά μεταξύ διαφόρων φυτωρίων».

 

 Από τότε που δημιουργήθηκε η γυναικεία ομάδα της Γλυφάδας (1972) η κυρία Αρετή Νιάρχου εκτελεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά της εφόρου:

«Φροντίζουμε τις κοπέλες της ομάδας μας και βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους καθώς και με τους γονείς τους. Το υπόβαθρο που διαθέτει η ομάδα μας, μας εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον.

 Οι αγώνες του γυναικείου πρωταθλήματος πρέπει να διεξάγονται απόγευμα γιατί εξυπηρετεί περισσότερο. Εξάλλου αυτή την ώρα θα συγκεντρώνουμε και μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων.

Η διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος σε κλειστά γήπεδα, αποτελεί ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια που γίνεται για να ανέβει το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ. Πρέπει όλοι οι σύλλογοι να δουλέψουν υπεύθυνα και σωστά προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή.

Το έμψυχο υλικό της Γλυφάδας αποτελούν οι εξής παίκτριες:

Πετρά Φιλία 23 ετών 1.75

Μαρία Μόνικα 19 ετών 1.75

Χαλκίδου Δήμητρα 21 ετών 1.76

Καφούρου Άννα 16 ετών 1.78

Αντωνοπούλου Αλεξάνδρα 22 ετών 1.75

Σταματίνα 15 ετών 1.65

Μερκάτη Βικτώρια 16 ετών 1.65

Παπαδόπουλου Βασιλική 17 ετών 1.63

Λιούγκα Κυριακή 15 ετών 1.67

Καρβούνη Αδαμαντία 16 ετών 1.82

Γεωργακοπούλου Σοφία 16 ετών 1.74

Κασσοπούλου Θωμαΐς 15 ετών 1.60

Λυγερού Ελπίδα 19 ετών 1.72

Ζερβουδάκη Κέλλυ 19 ετών 1.75

Αγοραστοπούλου Αγγελική 23 ετών 1.70

Καραβουρναλή Μέλπω 25 ετών 1.70

Ας δούμε όμως τι έχουν να μας δηλώσουν τρεις βασικές παίκτριες από τις μεγαλύτερες ελπίδες του γυναικείου μπάσκετ της Γλυφάδας:

  • Μαδιά Μόνικα: «Αγωνίζομαι στη Γλυφάδα έξι χρόνια. Φέτος η ομάδα ανανεώθηκε με αρκετές νέες κοπέλες που αν και είναι άπειρες εντούτοις διαθέτουν μεγάλο ζήλο. Το γυναικείο μπάσκετ αγνοείται συστηματικά στην Ελλάδα».

  • Καφούρου Άννα: «Ασχολούμαι με το μπάσκετ τρία χρόνια. Το σχολείο μου δημιουργεί πολλά προβλήματα, οι γονείς μου ευτυχώς, μου συμπαραστέκονται αποφασιστικά. Θέλω να εισαχθώ στη Γυμναστική Ακαδημία».

  • Χαλκίδου Δήμητρα: «Μέχρι στιγμής η ομάδα μας πηγαίνει πολύ καλά. Πιστεύω ότι η πολιτεία θα δείξει επιτέλους το απαιτούμενο ενδιαφέρον και οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκότερες».

Δυστυχώς το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ βρίσκεται ακόμη σε «βρεφικό στάδιο». Όλοι οι αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να βρει το άθλημα τη θέση που του αξίζει…

Δ. Καλαμπάκας

Η αξιόλογη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Γλυφάδας.

Διακρίνονται (από αριστερά).

Όρθιες: Λυγερού, Μαδιά, Καρβούνη, Κυριακού, Καφούρου, Χαλκίδου.

Καθήμενες:  Αγοραστοπούλου, Αντωνοπούλου, Λιούγκα, Μερκάτη, Παπαδόπουλου, Πετρά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.