Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Πρόσκληση για συμμετοχή στις Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες Σχολικού Έτους 2016-2017».

Η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, το Δήμο Νίκαιας και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) σας προσκαλούν να συμμετέχετε στη διοργάνωση Σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων για το έτος 2016-17, με την ονομασία “Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ” για μαθητές/τριες Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων Πειραιά και όμορων Δήμων (Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Ασπρόπυργου, Ελευσίνας) στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο  “ΠΛΑΤΩΝ” του Δήμου Νίκαιας την περίοδο 15-19 Μαΐου 2017.

Η διαδημοτική δράση “Σχολικός Πειραι – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ”  αφορά τη διεξαγωγή αθλητικών – κινητικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας           Εκπαίδευσης Δήμων Πειραιά και όμορων Δήμων στο πλαίσιο των αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΆΣ.

Μεθοδολογικά η δράση “Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ”  αναπτύσσεται στη βάση ενός μεικτού μοντέλου συμμετοχής σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές/τριες: α) να      παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και προγράμματα γυμναστικής για όλους τα οποία έχουν αναπτύξει στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, β) να εκπαιδευτούν στην εκμάθηση ενός προγράμματος γυμναστικής για όλους μέσα από τη διδασκαλία από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής ή να παρακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα από αθλητικούς συλλόγους, γ) να συναγωνιστούν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο με μαθητές /τριες άλλων σχολείων, δ) να γνωρίσουν ένα από τα μη διαδεδομένα αθλήματα ε) να ενημερωθούν για θέματα πχ. διατροφής, περιβάλλοντος, στ) να διασκεδάσουν κ.ά.

Στη δράση “Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

εντάσσονται οκτώ (8) αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες που αφορούν μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα ανά βαθμίδα:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 1. Κολύμβηση

 2. Kids’ Athletics

 3. Παραδοσιακοί χοροί

 4. Γυμναστική για όλους

 5. Επιτραπέζια αντισφαίριση (Πινγκ-πονγκ)

 6. Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)

 7. Πυγμαχία

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

1. Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ)

2. Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)

3. Επιτραπέζια αντισφαίριση  (Πινγκ- πονγκ)

4. Παραδοσιακοί χοροί

5. Γυμναστική για όλους

6. Πυγμαχία για μαθητές /τριες Γυμνασίου

και:

1.  Παραδοσιακοί χοροί

2. Γυμναστική για όλους, για μαθητές/τριες Λυκείου

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

Σκοπός

Η διοργάνωση των Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων ανταποκρίνεται στην παγκοσμίως αυξανόμενη ανάγκη για ενθάρρυνση και εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στην υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνηθειών, στην καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών και στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από την ισότιμη και ισόνομη συμμετοχή, οι μαθητές θα καλλιεργήσουν την αίσθηση του ανήκειν, θα μάθουν να αξιοποιούν τις μεταξύ τους διαφορές και      να εκτιμούν τη συνεισφορά όλων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα βιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού.

Στόχοι

Οι Σχολικές Αθλητικές Δραστηριότητες θα αποτελέσουν ένα μέσο εξάσκησης και πρακτικής            εφαρμογής των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτούν οι μαθητές/τριες κυρίως μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Αναλυτικότερα επιτυγχάνονται:

            -η εξάσκηση και αφομοίωση των κινητικών δεξιοτήτων και των φυσικών ικανοτήτων,

            -η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που απέκτησαν όσον αφορά τόσο τους κανονισμούς και την             τακτική των αθλημάτων και των αγωνισμάτων, όσο και των στοιχείων εκείνων που οδηγούν στην προαγωγή της υγείας,

            -η καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών όπως ακεραιότητα, τιμιότητα, δικαιοσύνη, σεβασμός, αποδοχή στη διαφορετικότητα κ.α..

            -η εξάσκηση της αυτοαντίληψης, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης,

            -η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας σε σχέση με το φύλο και την κοινωνική ομάδα,

            -η εξάσκηση στις δεξιότητες επικοινωνίας και η καλλιέργεια του καθορισμού και της δέσμευσης για την επίτευξη ενός κοινού ομαδικού στόχου,

            -η κατανόηση των παραγόντων που διασφαλίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η ανάπτυξη της υπευθυνότητας

            -η ψυχαγωγία και η χαρά της συμμετοχής.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Στη δράση Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣδικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων όπως αυτά περιγράφονται ανά άθλημα και βαθμίδα        εκπαίδευσης στη συνέχεια:

 

            Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 1. Κολύμβηση (μαθητές/τριες Γ΄ τάξης Δημοτικού που συμμετείχαν στην

                υλοποίηση του αντίστοιχου διδακτικού αντικειμένου)

 1. Kids’ Athletics (μαθητές/τριες Δ΄ Τάξης Δημοτικού)

 2. Παραδοσιακοί χοροί (μαθητές/τριες Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού)

 3. Γυμναστική για όλους (μαθητές/τριες όλων των τάξεων Δημοτικού)

 4. Πινγκ-πονγκ (μαθητές/τριες Ε΄& ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού)

 5. Χάντμπολ (5-8μελείς ομάδες Δημοτικών σχολείων)

 6. Πυγμαχία (μαθητές/τριες Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού)

 

            Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 1. Μπάσκετ (3-5μελείς ομάδες Γυμνασίων)

 2. Χάντμπολ (5-8μελείς ομάδες Γυμνασίων)

 3. Πινγκ-πονγκ (μαθητές/τριες Γυμνασίων)

 4. Παραδοσιακοί χοροί (μαθητές/τριες Γυμνασίου, Λυκείου)

 5. Γυμναστική για όλους (μαθητές/τριες Γυμνασίου, Λυκείου)

 6. Πυγμαχία (μαθητές/τριες Α΄ & Β΄ τάξης Γυμνασίου)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 1. Για τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων και τον απαιτούμενο προγραμματισμό, απαραίτητη είναι η αποστολή στην Ομάδα Φυσικής Αγωγής Πειραιά (Ταχ. Δ/νση: Κουντουριώτου 89 & Ελ. Βενιζέλου, 185 32 – Πειραιάς, Tηλ. επικοινωνίας: 210 4114-155, 2104101184,

            Ε-mail: grfa@dide-peiraia.att.sch.gr , Πληροφορίες: Σπανού Αικατερίνη):

 • Αρχική δήλωση συμμετοχής σχολείου (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας – «Πίνακας 1: Αρχική δήλωση») στην οποία θα δηλώνονται: α) η σχολική μονάδα, β) οι επιλεγμένες δραστηριότητες γ) ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν και δ) ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών/τριών επισκεπτών – θεατών μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017.

 1. Για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών απαραίτητη είναι η ύπαρξη:

 • Κατάσταση συμμετοχής σχολικής μονάδας

 • Έγκυρου Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) στο οποίο αναφέρεται ΝΑΙ (χωρίς προϋποθέσεις) στο πεδίο «Μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες».

 • Υπεύθυνη δήλωση γονέα η κηδεμόνα (επισυνάπτεται στο παράρτημα).

ΣΥΝΟΔΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 

 • Την κάθε σχολική ομάδα-αποστολή συνοδεύει Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας που υπηρετεί στο σχολείο και ορίζεται από το Διευθυντή του σχολείου.

 • Στον αγωνιστικό χώρο θα παρευρίσκεται μόνο ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή άλλος Εκπαιδευτικός του Σχολείου που έχει ορισθεί και θα εκτελεί χρέη προπονητή.

 • Ομάδα-αποστολή χωρίς συνοδό δεν δύναται να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει τις δράσεις.

 • Οι συνοδοί των ομάδων-αποστολών είναι υπεύθυνοι για την κόσμια συμπεριφορά των μαθητών/τριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Σχολείο που θα δημιουργήσει επεισόδια ή φθορές στον αγωνιστικό χώρο θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό και θα υποχρεωθεί να αποκαταστήσει τις φθορές.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

 1. KidsAthletics

Το πρόγραμμα Kids’ Athletics αφορά μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ Τάξης Δημοτικών σχολείων. Το πρόγραμμα υλοποιείται κυκλικά σε επτά σταθμούς εκγύμνασης. Ο αριθμός των μαθητών/τριών ανά    σταθμό θα είναι είκοσι (20).

 1. Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ)

Η δραστηριότητα των αγώνων καλαθοσφαίρισης αναφέρεται σε αγωνιστικό τουρνουά 3Χ3 και αφορά μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων. Οι σχολικές ομάδες θα είναι 3-5 μελών έκαστη και το μέγιστο όριο συμμετοχής είναι 3 ομάδες ανά σχολείο. Οι ομάδες μπορούν να είναι μεικτές.

 

 1. Παραδοσιακοί χοροί

Η δραστηριότητα των παραδοσιακών χορών αφορά ομάδες μαθητών και μαθητριών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο αριθμός των μελών κάθε χορευτικής σχολικής ομάδας είναι απεριόριστος με ελάχιστο όριο συμμετοχής 12 παιδιών ανά ομάδα. Η κάθε σχολική χορευτική ομάδα καλείται να παρουσιάσει δύο (το ελάχιστο) έως τρεις (το μέγιστο) παραδοσιακούς χορούς της δικής της επιλογής. Οι μουσικές επιλογές κάθε σχολικής ομάδας θα πρέπει να περιέχονται σε CD και θα παραδίδονται        στον υπεύθυνο της δραστηριότητας κατά την άφιξη στην εγκατάσταση.

 1. Γυμναστική για όλους

Η δραστηριότητα των προγραμμάτων Γυμναστικής για όλους αφορά ομάδες μαθητών και μαθητριών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο αριθμός των μελών κάθε σχολικής ομάδας είναι απεριόριστος   με ελάχιστο όριο συμμετοχής 12 παιδιών ανά ομάδα. Η κάθε σχολική ομάδα καλείται να παρουσιάσει γυμναστικό πρόγραμμα 2-3 λεπτών. Οι μουσικές επιλογές κάθε σχολικής ομάδας θα πρέπει να περιέχονται σε CD και θα παραδίδονται στον υπεύθυνο της δραστηριότητας κατά την άφιξη στην εγκατάσταση.

 1. Επιτραπέζια αντισφαίριση (Πινγκ-πονγκ)

Η δραστηριότητα των αγώνων επιτραπέζιας αντισφαίρισης αφορά μαθητές/τριες Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού και μαθητές/τριες Γυμνασίου με μέγιστη συμμετοχή ανά σχολείο, μεικτής ομάδας 6 μαθητών/τριών.

 

 1. Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)

Η δραστηριότητα των αγώνων χειροσφαίρισης αναφέρεται σε αγωνιστικό τουρνουά 5Χ5 και αφορά μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων. Οι σχολικές ομάδες θα είναι 5-8 μελών έκαστη και το μέγιστο όριο συμμετοχής είναι 3 ομάδες ανά σχολείο. Οι ομάδες μπορούν να είναι μεικτές.

 1. Κολύμβηση

Στην κολύμβηση θα αναπτυχθούν σε παιγνιώδη μορφή, κινητικές δραστηριότητες σε 5       διαφορετικούς σταθμούς, κυκλικά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες (Γ΄ τάξη Δημοτικού) που συμμετείχαν στην διαδικασία υλοποίησης του διδακτικού αντικειμένου της κολύμβησης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Τα τμήματα ανά σταθμό θα είναι 20μελή.

 1. Πυγμαχία

Στην δραστηριότητα που αφορά το άθλημα της πυγμαχίας οι μαθητές/τριες θα εξασκούνται ακίνδυνα σε ειδικές ασκήσεις και τεχνικές του αθλήματος με στόχο την γνωριμία με το άθλημα και την εισαγωγή τους στην ανάπτυξη δράσεων αυτοάμυνας – αυτοπροστασίας. Δύνανται να συμμετέχουν μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου. Μέγιστη συμμετοχή ανά σχολική μονάδα 25-30 παιδιών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 • Αρχική δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 (η αρχική δήλωση συμμετοχής γίνεται με βάση τις δυνατότητες των μαθητών/τριών κάθε σχολικής μονάδας σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος σπουδών Φυσικής Αγωγής ανά βαθμίδα)

 • Το αναλυτικό Πρόγραμμα των δράσεων και η ημερομηνία συμμετοχής κάθε σχολικής μονάδας θα σας αποσταλεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

 • Με βάση την προτεινόμενη ανά σχολική μονάδα ημερομηνία συμμετοχής, ο Δ/ντής του σχολείου με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων αποστέλλει την τελική Επιβεβαίωση συμμετοχής μέχρι τις 8 Μαρτίου 2017.

 • Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 μαζί με το Πρόγραμμα των δράσεων θα σας αποσταλεί: α) η φόρμα Τελικής Επιβεβαίωσης και β) επισυναπτόμενος πίνακας (Κατάσταση συμμετοχής) στον οποίο θα καταγράφονται: α) το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων μαθητών/τριών ανά άθλημα- κινητική δραστηριότητα συμμετοχής, β) ο έλεγχος για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.), γ) ο έλεγχος για την Υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα, δ) η συμμετοχή ή όχι μαθητών/τριών επισκεπτών θεατών και ο εκτιμώμενος αριθμός τους.

 • Η παραπάνω αναφερόμενη Κατάσταση Συμμετοχής πρέπει να συνοδεύει τις συμμετέχουσες σχολικές ομάδες-αποστολές την ημέρα συμμετοχής τους και θα είναι συμπληρωμένη για κάθε επιλεγέν άθλημα – κινητική δραστηριότητα ξεχωριστά. Η συμπλήρωση και ο έλεγχος ύπαρξης Α.Δ.Υ.Μ. και Υπεύθυνης Δήλωσης γονέων και κηδεμόνων γίνεται με ευθύνη του συνοδού εκπαιδευτικού.

 

 

 

Για κάθε επιπλέον πληροφορία, πέραν της ομάδας Φυσικής Αγωγής Πειραιά (Ο.Φ.Α.: Σπανού Αικατερίνη, τηλ.: 210 4114155, 210 4101184) μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Συντονιστές         Σχολικούς Συμβούλους Φυσικής Αγωγής Πειραιά: Μαρία Δ. Παπαδοπούλου, τηλ.:6973403012 και Ηρακλή Κέλλη, τηλ.: 6972004909.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.