Σχεδιασμός της προπόνησης σε τμήματα υποδομής.

Ο σχεδιασμός της προπόνησης σε τμήματα υποδομής καλαθοσφαίρισης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στηρίζεται, βέβαια, στα βασικά στοιχεία της ατομικής τεχνικής, αλλά για τα μικρά παιδιά χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για ασκήσεις με παιγνιώδη μορφή και ταυτόχρονα σωστή εκτέλεση των αθλητικών κινητικών δεξιοτήτων. Εδώ ο αθλητής δημιουργείται.

Οι προπονήσεις των παιδιών κάθε εβδομάδα αποτελούν μια διαδικασία ενεργειών για την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων του μπάκετ. Μία εκμάθηση που την συμπληρώνουν μικρές αγωνιστικές υποχρεώσεις, με έμφαση στην χαρά της συμμετοχής  όλων των παιδιών. Οι αγώνες έχουν την μορφή 3 με 3, 4 με 4 και 5 με 5 σε επίπεδο μίνι μπάσκετ πλέον.

Ας δούμε κάποιες μικρές συμβουλές:

1. Κάθε προπονητής, προετοιμάζει το πλάνο της προπόνησής του. Κάθε προπόνηση έχει ένα περιεχόμενο και  οφείλει να το έχει έτοιμο κάθε φορά που παρουσιάζεται στο γήπεδο για να διδάξει.

2. Στη διαχείριση της προπόνησης αν κάπου κάτι “κολλάει”, καλό είναι να γίνεται αλλαγή στο  θέμα. Δεν πρέπει να χάνεται άσκοπα ο χρόνος της προπόνησης. Πέρασμα λοιπόν, στο επόμενο αντικείμενο και στο σπίτι επανεξέταση σε ότι «κόλλησε».

3. Τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μία ομιλία σας για περίπου 30 – 60 δευτερόλεπτα. Πέρα από αυτό το χρόνο δεν σας παρακολουθούν. Αν έχετε κάτι περισσότερο να πείτε σε κάποιο αντικείμενο, κάντε το σε μικρότερα κομμάτια ομιλίας μέσα στην προπόνηση.

4. Με υπομονή εξηγείτε απλά, τα βασικά στην τεχνική. Τα παιδιά ενδεχομένως να «ντρέπονται» να ρωτήσουν κάτι.

5. Ότι λέτε προφορικά, χρειάζεται και κινητική επίδειξη. Αν δεν μπορείτε εσείς, βάλτε ένα άλλο παιδί που μπορεί.

6. Επιμείνετε, στη σωστή εκτέλεση των δεξιοτήτων. Διορθώστε, ότι εκτελείται με λανθασμένη τεχνική.

7. Χρησιμοποιείστε την ορολογία τόσο σε αγγλική όσο και σε ελληνική γλώσσα.

8. Βιντεοσκοπήστε την προπόνησή σας και αξιολογείστε τον εαυτό σας στην διδασκαλία σας.

Καλή συνέχεια στο όμορφο έργο της προπονητικής των μικρών ηλικιών.

coach

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.