Σπουδές και αθλητισμός σε κολέγιο των ΗΠΑ / USA College Studies

Σπουδές και αθλητισμός σε κολέγιο των ΗΠΑ

Στο παρακάτω άρθρο, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μία εικόνα, για τον συνδυασμό των ακαδημαϊκών σπουδών και του αθλητισμού, στις Πολιτείες της Αμερικής.

 

    Καταρχήν ας προσεγγίσουμε την διαφορετική δομή των αντίστοιχων με τα δικά μας πανεπιστήμια, (εκεί κολέγια). Υπάρχουν περισσότερα από 3000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε διαφορετικές τοποθεσίες, για διαφορετικά επίπεδα αθλητών και διαφορετικά επίπεδα κόστους σπουδών. Αυτά τα κολέγια χωρίζονται σε μια σειρά από τομείς και τμήματα, που αντιπροσωπεύουν όλους τους διαφορετικούς τύπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. H κατηγοριοποίηση τους έχει ως εξής:

 

NCAA, Div 1 (μεγάλα πανεπιστήμια 1ης κατηγορίας)

Όταν οι αθλητές σκέφτονται να παίξουν σε ένα κολλέγιο των ΗΠΑ, αυτό είναι το επίπεδο που επιθυμούν. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι να παίξουν σε αυτό το επίπεδο.

Πρώτον, υπάρχουν πολλοί κανονισμοί σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών που μπορούν να έχουν στο ρόστερ τους.

Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο ακαδημαϊκά, να μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό σημαίνει, επομένως, ότι ο τύπος των παικτών που καταλήγουν να παίζουν σε αυτό το επίπεδο, από χώρες εκτός των ΗΠΑ, συνήθως προέρχονται από ομάδες με πολύ καλό αθλητικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, ένας παίκτης ποδοσφαίρου 18-19 ετών από την Πρώτη Εθνική κατηγορία, έχει περισσότερες δυνατότητες να επιλεγεί. Αυτός είναι ο τύπος του παίκτη που οι προπονητές των κολεγιών θέλουν.

 

NCAA, Div 2 (μεγάλα πανεπιστήμια 2ης κατηγορίας)

Αυτή είναι ίσως η πιο δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους μαθητές-αθλητές που προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, λόγω των λιγότερων κανονισμών σχετικά με τον αριθμό των ξένων παικτών σε ένα ρόστερ, αλλά και τα χαμηλότερα ακαδημαϊκά εμπόδια για να είναι επιλέξιμα. Τα σχολεία είναι συνήθως πολύ μικρότερα από την NCAA Division 1. Στα μεγαλύτερα σχολεία από αυτά, η αθλητική ομάδα μπορεί να είναι δημοφιλής, καθώς το μπάσκετ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Πολλά NCAA Division 2 σχολεία, έχουν αθλητικές ομάδες, που είναι στην πραγματικότητα καλύτερες από ομάδες της NCAA Division 1 . Είναι πιθανό να παίξετε ενάντια σε ομάδες της NCAA Division 1  στην εαρινή περίοδο. Αν είναι ο στόχος σας ο επαγγελματικός αθλητισμός, η NCAA Division 2 εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να σας δουν.

 

 

NCAA Div 3 (μικρά εκπ. ιδρύματα 3ης κατηγορίας)

Είναι το χαμηλότερο επίπεδο που εμπίπτει στο NCAA. Θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους η πιο χαλαρή ανταγωνιστική εμπειρία από τα τρία τμήματα. Μπορεί να είναι μια μεγάλη επιλογή για τους αθλητές που θέλουν να παίξουν το άθλημά τους στο κολέγιο, αλλά θέλουν να επικεντρωθούν περισσότερο στις σπουδές τους.

 

NAIA (επίσης μικρά εκπαιδευτικά ιδιωτικά ιδρύματα )

Υπάρχει μια πληθώρα άλλων επιλογών για τον αθλητισμό κολλεγίων, εκτός από το NCAA. Εδώ, οι αυστηροί κανόνες που διέπουν το NCAA, είναι συχνά ηπιότεροι. Υπάρχουν διαφορετικά όρια ηλικίας και πιο ευέλικτες απαιτήσεις επιλεξιμότητας. Υπάρχουν επιλογές 2 ετών όπως το Junior και κοινοτικά κολέγια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για να γίνετε δεκτοί σε πανεπιστήμιο διάρκειας 4 ετών. Θα μπορούσε να είναι το καλύτερο στοίχημά σας για να περάσετε ένα ή δύο χρόνια σε ένα Junior College, για να χτίσετε το βιογραφικό σας και τις αθλητικές σας ικανότητες. Δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό, και είναι συχνά η πιο έξυπνη επιλογή, τόσο ακαδημαϊκά και αθλητικά. Υπάρχουν επίσης επιλογές για 4 χρόνια έξω από το NCAA, όπου μπορείτε να πάρετε το πτυχίο σας και να εξακολουθείτε να παίζετε σε ομάδα κολλεγίου. Λόγω των ηπιότερων απαιτήσεων της, η ΝΑΙΑ έχει συχνά παίκτες που είναι καλύτεροι από τους αθλητές του NCAA. Έχει σημασία να σας αρέσει το σχολείο και το αθλητικό του πρόγραμμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε το καλύτερο μεταπτυχιακό.

 

NJCAA ( τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα )

Η NJCAA είναι το “μωρό” από όλα τα τμήματα στις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να απορριφθεί. Στα NJCAA σχολεία, σπουδάζεις μόνο 2 χρόνια. Μπορείτε να πάτε σε αυτά, μετά να μεταπηδήσετε σε 4 χρόνια σπουδές σε ινστιτούτο (NCAA, NAIA). Το επίπεδο του αθλητισμού είναι συχνά στο ίδιο επίπεδο με ΝΑΙΑ και NCAA Division 2.
Αυτό είναι μια μεγάλη διαδρομή για παίκτες που θέλουν να πάρουν τα χρήματα υψηλότερης υποτροφίας, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερο επίπεδο των ακαδημαϊκών δυνατοτήτων.

__________________________________________________________________________________________________

Τα κολέγια θέλουν να έχουν τις καλύτερες ομάδες στα σπορ, διότι δημιουργούν επιπλέον έσοδα και επίσης επιδρούν ως ένας τρόπος για την επιλογή του πανεπιστημίου σε πιθανούς μελλοντικούς φοιτητές.

Τυπικά, οι μελλοντικοί επαγγελματίες παίκτες σε κάποιο άθλημα, αποφοιτούν από μεγάλα κολέγια της πρώτης κατηγορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος προσπαθεί και σε ιδρύματα μικρότερων κατηγοριών, στερείται της δυνατότητας να έχει την ευκαιρία του για διάκριση.

Αρκετοί αλλοδαποί αθλητές επιλέγουν κολέγια 2ης κατηγορίας και αφού τελειώσουν την διετή τους μόρφωση σε αυτά, μεταπηδούν σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και εκεί μετά από δύο ακόμη έτη σπουδών, παίρνουν το πτυχίο τους.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, επιτρέπεται σε κολεγιακές ομάδες να έχουν μέχρι 4 αλλοδαπούς αθλητές στις ομάδες τους.

  Η δυνατότητα για να συνδυάσετε αθλητισμό και σπουδές σε κολλέγιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που οι αθλητές σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται. Υπάρχουν ευκαιρίες για να παίξετε, σε ένα επίπεδο που επιτρέπει τη συνέχιση της ανάπτυξης σας αθλητικά, ενώ λαμβάνετε επίσης μια ποιοτική εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό το όνειρο συχνά φαίνεται να είναι άπιαστο για τους περισσότερους διεθνείς αθλητές που ζουν εκτός Αμερικής
   Για να επιτευχθεί αυτό το όνειρο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει όριο για τη σκληρή εργασία ως αθλητής, ή το πιο σημαντικό ως φοιτητής. Τελικά, θα πρέπει να έχετε τόσο την αθλητική ικανότητα και την ειδική ακαδημαϊκή δυνατότητα να το πράξετε. Είναι επίσης καλό, να κατανοήσετε τα μεγαλύτερα αρχικά εμπόδια στη διαδικασία επιλογής από ένα κολέγιο. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι προπονητές του κολεγίου. Οι περισσότεροι από αυτούς αγαπούν την ιδέα της συνεργασίας με διεθνείς αθλητές! Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον εντοπισμό κατάλληλων μαθητών-αθλητών.     

   Παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια των πιθανών επιλογών, οι περισσότεροι προπονητές δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν αυτούς τους αθλητές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι μαθητές-αθλητές που σπάνια έχουν γνώση από τις χιλιάδες των πανεπιστημίων που διατίθενται στα διάφορα επίπεδα του ανταγωνισμού.

Πράγματα που πρέπει να εξετάσετε, όταν επιλέγετε ένα πανεπιστήμιο / κολέγιο:

  • Όπως αναφέρθηκε, το «επίπεδο» ενός σχολείου πρέπει να είναι ένα από αυτά. Θα πρέπει να εξετάσετε το σχολείο, την τοποθεσία, τις πανεπιστημιακές δραστηριότητες, την στέγαση, την ενδεχόμενη θέση εργασίας μετά την αποφοίτηση.

  • Στον αθλητισμό, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παίξετε νωρίς, πώς θα ταιριάζετε με το ρόστερ και το τεχνικό επιτελείο, τις εγκαταστάσεις του σχολείου κ.λπ.

  • Θα πρέπει επίσης, να εξετάσετε αν το σχολείο προσφέρει πλήρη αθλητική υποτροφία ή μόνο μερική υποτροφία. Θα υπάρξουν πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις, όπως το κόστος σπουδών, η στέγαση και τα βιβλία. Είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε να καλυφθεί μέρος του κόστους;

 

  Η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη και οι περισσότεροι θα πρέπει να ψάξετε ως προς το τι θα σας ωφελήσει και ποιες είναι οι επιλογές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν συμβουλές σχετικά με αυτό, αλλά η συμβουλή μου, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Προσεκτικά να κάνετε την έρευνά σας με τους γονείς σας, αν αναζητάτε ευκαιρίες για κάποιο κολέγιο. Εάν το κάνετε αυτό καλά, είναι πιθανό ότι θα είστε ευχαριστημένοι όταν φτάσετε εκεί.

Καλή επιτυχία!

Γιάννης Τσουμπρής

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

itsports.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.