Καθημερινή προπόνηση καλαθοσφαίρισης.

 

Η καθημερινή προπόνηση και η δομή της με βάση τη φιλοσοφία του προπονητή ή του σωματείου που εργάζεται, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δουλειάς που εξελίσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα και οδηγεί στο τέλος της περιόδου στην επίτευξη των στόχων.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες συμμετέχουν σε μία στοχευμένη διαδικασία και για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους από αυτή, προετοιμάζεται το ημερήσιο προπονητικό πλάνο από τον κάθε προπονητή και περιλαμβάνει:

# Ασκήσεις προθέρμανσης και γενικότερης προετοιμασίας του σώματος, που παρέχουν την προστασία από τους τραυματισμούς σε όλη την περίοδο και θέτουν τα θεμέλια της σωστής φυσιολογικής εξέλιξης του ανθρώπινου οργανισμού. Η διαδικασία της προθέρμανσης όπου είναι εφικτό στα μεγάλα ηλικιακά τμήματα, αποτελεί ευθύνη των αθλητών πριν την προπόνηση, έτσι ώστε με ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα περίπου 5 λεπτών με δυναμικές διατάσεις να είναι στη διάθεση του προπονητή τους.

# Ο προπονητής με τους αθλητές έτοιμους για προπόνηση, προχωρά σε μία γρήγορη ενημέρωση των στόχων της ημέρας. Λίγα λόγια ουσιαστικά και πέρασμα στις ασκήσεις.

# Οι πρώτες ασκήσεις περιλαμβάνουν άμεση επαφή με τη μπάλα και τις δεξιότητες της ντρίπλας, της πάσας και του σκοραρίσματος. Όπου η ηλικία και η προπονητική ημέρα σχετίζονται με αγωνιστική υποχρέωση, οι πρώτες ασκήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν τις δεξιότητες αυτές σε κομμάτια της μερικής τακτικής.

# Όσο η επαφή των παιδιών με τις δεξιότητες μεταβάλλεται, ο χρόνος κάθε άσκησης μεταβάλλεται και αυτός. Θέλουμε τα παιδιά να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους στη προπόνηση.

# Η παρέμβαση του προπονητή να είναι σύντομη και να οδηγεί τα παιδιά από τη μία φάση στην επόμενη. Αξιοποίηση όλου του υλικού και του γηπεδικού χώρου.

# Διαλείμματα για νερό γίνονται από τους προπονητές προς τους αθλητές σε επιλεγμένα διαστήματα της προπόνησης. Στα διαστήματα αυτά υπάρχει δραστηριότητα (ελ. βολές, σουτ). Η προπόνηση δεν σταματά, απλά πέφτει πρόσκαιρα ο ρυθμός και οι αθλητές εκτελούν τη διαδικασία αναπλήρωσης των υγρών το συντομότερο δυνατό και επιστρέφουν στην πράξη.

# Ο προπονητής δεν διακόπτεται στην εργασία του από γονέα ή έφορο ή οποιοδήποτε άλλον διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή η διακοπή αποβαίνει σε βάρος όλης της διδασκαλίας την ημέρα εκείνη. Ο προπονητής είναι διαθέσιμος για συζήτηση στο τέλος της προπόνησης.

# Δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου παρά μόνο στα διαλείμματα του νερού και εφόσον συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος επικοινωνίας.

# Οι καταστάσεις παιχνιδιού επιλέγονται στο τελευταίο μέρος κάθε προπόνησης και δίνουν έμφαση:
• Στις σωστές επιλογές των σουτ. Κάθε εύστοχος σουτέρ, εκτελεί και μία ελεύθερη βολή.
• Στις αλλαγές της άμυνας, αν μπαίνει το καλάθι- πίεση σε όλο το γήπεδο, άστοχο σουτ-επιστροφή σε man to man.
• Στην πίεση σε όλο το γήπεδο, η αμυντική προσέγγιση έχει πάντα μία κατάσταση double team.

Η διάρκεια των καταστάσεων αυτών είναι μεταξύ 15 – 20 λεπτά. Σε όλη αυτήν την περίοδο, ο προπονητής θα σταματήσει το παιχνίδι μέχρι 3 φορές για να δώσει οδηγίες.

 

Καλή προπόνηση σε όλους!

coach

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.