Διάλεξη με θέμα ‘Η Ιστορία της Ξιφασκίας και της Σπαθασκίας’ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

 

Την Τρίτη 4/4 /2016 κατόπιν πρόσκλησης από τον Επίκουρο καθηγητή και Τεχνικό Σύμβουλο της Ε.Ο.Ξ  κ. Χ. Τσολάκη διεξήχθη διάλεξη με θέμα ‘Η Ιστορία της Ξιφασκίας και της Σπαθασκίας’ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με εισηγητή τον προπονητή ξιφασκίας & συνεργάτη  της itsports.gr  κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά.

Η διάλεξη έγινε για τους τελειόφοιτους φοιτητές της ειδικότητας ξιφασκίας.

Οι φοιτητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της τέχνης της ξιφομαχίας από την αρχαιότητα, στο μεσαίωνα, στην αναγέννηση και τη δημιουργία των πρώτων συντεχνιών και  των πρώτων εθνικών σχολών καθώς και την εξέλιξη της από πολεμική τέχνη σε σπορ και σε Ολυμπιακό άθλημα.

Ακολούθησαν βιντεοσκοπημένες από τα μέλη του συλλόγου, τεχνικές ξιφομαχίας από διάφορες περιόδους της ιστορίας καθώς και βιντεοσκοπημένοι αγώνες Ιστορικής Ξιφασκίας.

screenshot-2016-04-24-00-41-11

(…Όταν μιλάμε για ξιφασκία, στους πιο πολλούς ανθρώπους έρχονται στο νου τους εικόνες αστραφτερών ιπποτών που ξιφομαχούν με βαριά σπαθιά, ή εικόνες μονομαχιών ανάμεσα στους σωματοφύλακες του βασιλιά της Γαλλίας και των ξιφομάχων του καρδινάλιου Ρισελιέ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;Το άθλημα αυτό έχει ονομασθεί (πολύ σωστά) ‘σκάκι μυών’, διότι πίσω από κάθε επίθεση ή άμυνα κρύβετε ολόκληρη στρατηγική και θεωρία. Οι σημερινοί ξιφομάχοι χρησιμοποιούν ένα κράμα αρχαϊκών και νεωτέρων τεχνικών αλλά και ‘εθίμων’, για παράδειγμα οι ξιφομάχοι χαιρετούν με τον ‘παλαιό’ τρόπο πριν μονομαχήσουν, φορούν την παραδοσιακή λευκή στολή. Όσο αφορά για το ποιος είναι νικητής χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ο πόντος φαίνεται με την χρήση ενός απλού ηλεκτρονικού κυκλώματος. Για παράδειγμα αν το ξίφος του ξιφομάχου βρει στη έγκυρη επιφάνεια θα ανάψει πράσινο φως που δηλώνει ότι πέτυχε πόντο…)

Πηγή: Η Ιστορία της Ξιφασκίας, Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαικών Πολεμικών Τεχνών.

Διαφάνεια1 (2)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.