Η αμυντική προσπάθεια στο μπάσκετ.

Η αμυντική προσπάθεια στο μπάσκετ.

 

Κάθε παίκτης στον αμυντικό του ρόλο, οφείλει να γνωρίζει και να αναπτύσσει εκείνα τα στοιχεία που θα τον εντάξουν στη τακτική που επιλέγει ο προπονητής. Η προσπάθεια στην άμυνα καθοδηγεί την επίθεση των αντιπάλων σε λανθασμένες επιλογές ή σε επιλογές με αμυντική πίεση.

 

Η άμυνα στο μπάσκετ έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα και όλοι οι παίκτες οφείλουν να προσπαθούν το ίδιο στο αμυντικό παιχνίδι.

Στο σύγχρονο μπάσκετ οι ομάδες παρουσιάζουν στο παιχνίδι τους παίκτες με εξαιρετικές επιθετικές ικανότητες. Η αμυντική προσέγγιση δεν είναι εύκολη απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους. Εκείνο που είναι σημαντικό στην αμυντική τακτική, φαίνεται στην προετοιμασία κάθε ομάδας για να περιορίσει τα ποσοστά αυτών των αντιπάλων.

Τα πολύ ισοδύναμα παιχνίδια του μπάσκετ κερδίζονται πλέον με λιγότερο από 5 – 10 πόντους διαφορά. Από τους παίκτες πλέον απαιτείται να δουλεύουν με προσοχή τις αμυντικές τους ικανότητες. Δεν αρκεί το φυσικό ταλέντο για να παίξουν άμυνα. Χρειάζεται και εδώ δουλειά για να μπορέσει η απόδοση να συνδυάζει τρία πράγματα:

  1. Το μυαλό – αντίληψη, σημαίνει ότι ο παίκτης αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα του αμυντικού του ρόλου και προσπαθεί να βγάλει τον αντίπαλο από τον ρυθμό του. Σκέφτεται και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει:

  • Τα αγαπημένα σουτ του αντιπάλου

  • Να παίξει άμυνα στην αγαπημένη του πλευρά όπου δέχεται την μπάλα

  • Αν χρησιμοποιεί περισσότερο κάποιο από τα δύο χέρια

  • Που του αρέσει να τρέχει στον αιφνιδιασμό

  • Προσπαθεί για επιθετικά ριμπάουντ

  • Παίζει καλά κοντά στο καλάθι ή στην περιφέρεια

  1. Με την καρδιά-επιθυμία, έχει την διάθεση για αμυντική προσπάθεια, για δουλειά στην προπόνηση και στον αγώνα δίνει όλες του τις δυνάμεις. Ο προπονητής αγαπά και σέβεται αυτόν που τα δίνει όλα στην άμυνα.

  1. Με τα πόδια-χορευτής, σημαίνει ότι ο σκοπός δεν είναι πάντα το κλέψιμο της μπάλας, αλλά σαν τον χορευτή να χρησιμοποιεί τα πόδια του όσο πιο σωστά γίνεται. Κίνηση με σωστό αμυντικό γλίστρημα και ισορροπία. Drop step όπου το απαιτεί η αλλαγή της κατεύθυνσης. Επαφή με τα μάτια τόσο με την μπάλα όσο και με τον προσωπικό αντίπαλο.

Ο παίκτης αναπτύσσει την περιφερειακή όραση για να εφαρμόσει την άμυνα με χέρι-πόδι στην μπάλα και χέρι-πόδι στον προσωπικό αντίπαλο. Τα χέρια είναι έτοιμα για δράση στο πλαίσιο των κανονισμών.

Όποιος παίκτης δεν παίζει σωστά στην άμυνα καλύτερα να κάθεται στον πάγκο.

Καλή προπόνηση στην άμυνα λοιπόν για όλους σας.

coach

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.