Τις δεκαετίες που ακολούθησαν από τον μπασκετικό άθλο του Euro basket 1987, όλο και περισσότερα παιδιά, σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ασχολούνται με την καλαθοσφαίριση. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε ανάλογες προσαρμογές για την διδασκαλία του μπάσκετ. Πρέπει να τα ξεχωρίζουμε, διότι άλλο η διδασκαλία στις μικρές ηλικίες και άλλο η διδασκαλία του παιχνιδιού σε μεγαλύτερα αγωνιστικά τμήματα.
Τα αμέριμνα παιχνίδια στις αλάνες μία προηγούμενης εποχής, που είχαν κύριο σκοπό την ψυχαγωγία, αντικαταστάθηκαν σήμερα από την άθληση σε τμήματα ακαδημιών καλαθοσφαίρισης που σε ορισμένες περιπτώσεις καταντά να είναι λανθασμένη όταν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες διδασκαλίας.
Κανόνες που σχετίζονται με την μεθοδολογία της εκπαίδευσης αλλά και των προσώπων που διδάσκουν τα μικρά παιδιά. Όπως αναφέρει πολύ σωστά ο συνάδελφος Σάκης Δέλιος: «Η κακή συμπεριφορά και η πίεση είναι ο κυριότεροι λόγοι που πολλά παιδιά απογοητεύονται από την ενασχόληση με το μπάσκετ και σταματούν. Τα παιδιά σταματούν επειδή παίρνουν λάθος μαθήματα από αυτή την εμπειρία τους όπως “γάτα του MarkTwain″. Το παιδί θέλει να επαναλάβει τη δραστηριότητα από την οποία εισπράττει θετικά συναισθήματα. Αντίθετα δεν θέλει να επαναλάβει τη δραστηριότητα από την οποία εισπράττει αρνητικά συναισθήματα.»
Στην αθλητική εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να προσεχτούν τα παρακάτω, για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι καθώς και οι πιθανές βλαβερές συνέπειες:
# ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οποιοδήποτε παιδί, άσχετα με την ηλικία, πριν ασχοληθεί με το μπάσκετ θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο και καρδιολόγο. Η εξέταση αυτή έχει σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του επίδοξου αθλητή με την βοήθεια του παιδιάτρου, που γνωρίζει πολύ καλά το παιδί, το περιβάλλον και την οικογένειά του και τη γνωμάτευση του καρδιολόγου που θα δώσει το «πράσινο» φως για συμμετοχή σε εβδομαδιαίες προπονήσεις καλαθοσφαίρισης.
Ο έλεγχος του καρδιολόγου είναι απαραίτητος διότι υπάρχουν πολύ επικίνδυνες παθήσεις οι οποίες δεν ανιχνεύονται με την απλή παιδιατρική εξέταση. Οι μυοκαρδιοπάθειες, οι διαταραχές του ρυθμού, οι παθήσεις της αορτικής βαλβίδας είναι μερικές από τις παθήσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρές καταστάσεις. Του λόγου το αληθές φαίνεται από το ότι κάθε χρόνο μαθαίνουμε για τον θάνατο παιδιών κατά την προπόνηση του μπάσκετ, με τραγικές απώλειες που ίσως θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Το σωστό είναι επίσης, η εξέταση της καρδιάς να γίνεται από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο με κατάλληλα για παιδιά μηχανήματα και με πείρα. Οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν το ολέθριο σφάλμα να θεωρούν τα πιστοποιητικά υγείας και τις ιατρικές γνωματεύσεις «απλά χαρτιά», καθώς είναι μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη πράξη που χρειάζεται να γίνεται σωστά, αλλιώς δεν έχει καμία σημασία και αξία, τουναντίον μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους.
Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με την εβδομαδιαία προπονητική άσκηση αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Η προσεγμένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, αλλά και στις επιδόσεις του αθλητή. Το σωστό και πλήρες διαιτολόγιο, που περιέχει άφθονα φρούτα, χόρτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, ψωμί, κορν φλέικς κ.λπ., λιγότερα γαλακτοκομικά, κοτόπουλο και ακόμα λιγότερο κρέας, θα πρέπει να εφαρμόζεται πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό για ένα εξατομικευμένο και καλύτερο αποτέλεσμα. Παρεκκλίσεις ή προσθαφαιρέσεις μπορούν και κατά περίπτωση επιβάλλεται να γίνονται σε παιδιά με οικογένειες που έχουν βεβαρημένο ή όχι κληρονομικό ιστορικό, π.χ. υπερλιπιδαιμίας.
Εκτός όμως από αυτά, θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη ότι στον αθλητισμό, ακόμα και μόνο με τη μορφή της προπόνησης, είναι απαραίτητη η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων για την αποκατάσταση αλλά και την υπερκάλυψη αυτών που καταναλώνονται. Ο σωστός υπολογισμός τους γίνεται με βάση την ηλικία, το βάρος σώματος, την εποχή, το είδος του αθλήματος, τον χαρακτήρα του παιδιού κ.ά. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον σίδηρο (χρειάζεται για τη μεταφορά του οξυγόνου) αλλά και στο ασβέστιο (πρόληψη και αποκατάσταση βλαβών στα οστά). Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, η στέρηση υγρών και η διαταραχή των ηλεκτρολυτών, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
# ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το πλέον απαραίτητο στοιχείο σήμερα, είναι η διδασκαλία των παιδιών να γίνεται από εξειδικευμένο προπονητικό επιτελείο. Δεν επιτρέπονται λάθη στην διδασκαλία των παιδιών τα οποία, θα οδηγήσουν μελλοντικά τα παιδιά σε έλλειμμα της γνώσης του αθλήματος .
Στο πλαίσιο αυτής ευθύνης, προσπαθώ μέσα από το συγγραφικό μου έργο και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να προσφέρω γνώσεις που συνδυάζουν την καθημερινή μελέτη του αθλήματος με την εμπειρία 23 ετών στις μικρές ηλικίες.
Πρόσφατα, είχα την χαρά να βρεθώ κοντά στα ακαδημίες του Άρη Σύρου και του Α.Σ. Βατικιώτης Λακωνίας. Τα παιδιά και οι προπονητές ήταν εξαιρετικοί συνεργάτες στην προσπάθεια αυτή και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.
Ελπίζω σύντομα, να έχω την ευκαιρία να βρεθώ και πάλι κοντά τους.
Την προσπάθεια αυτή, ήδη με ανθρώπους που αγαπούν την καλαθοσφαίριση, σχεδιάζουμε από κοινού να την επεκτείνουμε και σε άλλες ακαδημίες της επαρχίας. Το μπάσκετ σαν άθλημα δεν είναι μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κοντά στις προσπάθειες όλων για το μπάσκετ στην επαρχία (προπονητών, διοικήσεων, σεμιναρίων του ΣΕΠΚ) ελπίζω να βάλω και εγώ, ένα ακόμη λιθαράκι ανάπτυξης του αθλήματος για τα νέα παιδιά.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τους συνεργάτες προπονητές καλαθοσφαίρισης για τα καλά τους λόγια, για το βιβλίο «Το επόμενο βήμα». Σε λίγο καιρό το 3ο βιβλίο «Επιστροφή στα βασικά» θα ολοκληρώσει αυτή την συγγραφική προσπάθεια για το 2015.