Βελτίωση Ισορροπίας

Η ανάπτυξη της ικανότητας ισορροπίας στην κίνηση μίας παίκτριας του μπάσκετ, κατέχει σημαντική θέση στο προπονητικό προγραμματισμό της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να αποκλείεται η μεθοδευμένη εξάσκηση σε άλλες περιόδους του ετήσιου προγραμματισμού.

Η ισορροπία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την επίτευξη καλαθιών μέσα από το «ζωγραφιστό» αλλά και με σουτ από την περιφέρεια.

Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζω δύο ασκήσεις που εφάρμοσα πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 με νεαρούς καλαθοσφαιριστές παιδικής ηλικίας στην Ευρυάλη Γλυφάδας.

Στο πρώτο βίντεο παρουσιάζονται δύο απλές εκτελεστικές ρουτίνες για ανάποδο lay up.

Στην πρώτη ρουτίνα οι αθλήτριες των ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ (αναπτυξιακή ηλικία από Νεανίδες έως Παγκορασίδες) τοποθετούνται με πλάτη στραμμένη στο καλάθι. Εκτελούν μία αλτική περιστροφική κίνηση 180ο και μόλις τα πέλματα έρθουν σε επαφή με το δάπεδο, εκτελούν τα δύο βήματα για το σκοράρισμα με lay back.

Στη πορεία του βίντεο παρουσιάζεται και μία εκτέλεση πιο απλή, με πρόσωπο προς το καλάθι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εισαγωγικά στην προπονητική ρουτίνα.

Κάθε προπονητής-τρια  μπορεί να κάνει τις προσαρμογές στην άσκηση, προσθέτοντας ντρίπλα, αλλάζοντας την τελική εκτέλεση, εισάγοντας ενδεχομένως κινήσεις με προσποίηση.

 Στο δεύτερο βίντεο η ικανότητα της ισορροπίας συνδυάζεται με την εκτέλεση σουτ από μέση απόσταση.

Σε αυτή τη ρουτίνα οι αθλήτριες εκτελούν τρεις συνεχόμενες τοποθετήσεις  των πελμάτων στο δάπεδο. Πρώτα με κατεύθυνση προς το απέναντι καλάθι. Μετά προς την κατεύθυνση της υποδοχής της μπάλας και τέλος με το πιάσιμο της μπάλας, ολοκληρώνουν την τοποθέτηση του σώματος προς το καλάθι του σκοραρίσματος.

Ισχύουν όλα τα «βασικά» στην εκτέλεση του σουτ (BEEF).

Και εδώ κάθε προπονητής-τρια μπορεί να κάνει τις προσαρμογές που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη βελτίωση των  αθλητών-τριών.

Coach Γιάννης Τσουμπρής 2019

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.