Αίολος Ταύρου, 1973

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι αθλητές:
Κεφαλάς, Βασιλακόπουλος, Λυμπερτάς, Αρβανιτάκης, Κολοκυθάς.

Ο Αίολος Ταύρου, ιδρύθηκε το 1961. Σε μία εποχή που στην περιοχή του Ταύρου, υπήρχε η ποδοσφαιρική ομάδα του Φωστήρα να αποτελεί καμάρι των κατοίκων της συνοικίας, κάποιοι άνθρωποι εραστές της πορτοκαλί μπάλας, ίδρυσαν το ιστορικό αυτό σωματείο καλαθοσφαίρισης.

    Στις αρχές τις δεύτερης δεκαετίας της ύπαρξης του συλλόγου, συμμετέχει στην Ά κατηγορία του κέντρου (μετέπειτα ΕΣΚΑ), έχοντας βλέψεις για άνοδο στην Β’ εθνική.

    Το 1973 ο έφορος του τμήματος καλαθοσφαίρισης, κ. Απόστολος Βερνίκος, σε μία συνέντευξη του στο περιοδικό «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ» στον Άρη Τασούλη, αναφέρει για την προσπάθεια αυτή:

   «Με τον Αίολο ασχολούμαι από το 1961, σχεδόν από τότε που ιδρύθηκε. Έζησα κοντά του πολλές χαρές και πολλές λύπες. Νοιώθω όμως ικανοποίηση, γιατί χωρίς αξιόλογα μέσα δημιουργήσαμε κάτι σπουδαίο. Μία πραγματική αθλητική κυψέλη. Τραβήξαμε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών της συνοικίας μας από το καφενείο και τα φέραμε στο γήπεδο. Και τα διαπαιδαγωγούμε. Ο Αίολος είναι ένα σχολείο. Εδώ τα παιδιά δεν μαθαίνουν μόνο μπάσκετ. Δημιουργούν και καλούς χαρακτήρες.

   Δύσκολα αλλά σταθερά ανεβήκαμε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Το μέλλον ανήκει στην δική μας ομάδα. Αποτελείται από νέα παιδιά, γειτονόπουλα, που είναι φίλοι μεταξύ τους. Έχουν ενθουσιασμό, αγωνιστική φλόγα και αγάπη για το μπάσκετ και το σύλλογό μας.

 

  Ο Αίολος θα αποκτήσει φτερά να πετάξει πολύ ψηλά, μόλις κατοικηθούν οι γειτονικές εργατικές πολυκατοικίες. Αυτές θα στεγάσουν 10.000 ανθρώπους. Σε όλα τα νέα γειτονόπουλα θα δείξουμε τον δρόμο του γυμναστηρίου. Και ελπίζουμε ότι τα περισσότερα θα ακολουθήσουν.»

 

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 7000 ΔΡΑΧΜΕΣ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ.

 

   Ο προπονητής του Αιόλου εκείνη την περίοδο, είναι ο Μάκης Δενδρινός, ταυτόχρονα άσσος του Πανιωνίου ως καλαθοσφαιριστής.

 

   «Ανέλαβα τον Αίολο πριν από δύο μήνες. Εκείνο που με έκανε να επωμισθώ τις ευθύνες ήταν η αγάπη μου για το σύλλογο, αφού είμαι γείτονας και το γεγονός ότι όλοι του οι αθλητές είναι λαμπρά παιδιά. Νομίζω ότι ο Αίολος δημιουργεί ομάδα, για την οποία θα μιλήσουν πολύ οι φίλαθλοι και σύντομα μάλιστα. Από την ομάδα λείπει μόνο η ομοιογένεια. Το αξιόλογο στοιχείο είναι το νεαρό της ηλικίας των παικτών της. Από την βασική δεκάδα δύο είναι παίδες, πέντε έφηβοι και τρεις άνδρες. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 23 ετών.»

 

Την ομάδα αποτελούν οι εξής:

Κολοκυθάς, playmaker , 18 ετών

Κεφαλάς, el, 19 ετών

Αρβανιτάκης, el, 17 ετών

Βασιλακόπουλος, for, 23 ετών

Λυμπέριος, for, 23 ετών

Κουτσογιώργος, el, 20 ετών

 

Kάππος, el, 17 ετών

Χρηστίδης, for, 16 ετών

Σπυρόπουλος, el, 18 ετών

Βουγιούκας, for, 18 ετών

Σκορδίλης, el, 21 ετών

Καραγιλάκης, el, 15 ετών

 

 

   Ο Αίολος τότε, είχε 50 περίπου παίκτες εν ενεργεία. Οι 20 αθλητές ήταν αρχάριοι. Οι υπόλοιποι συμμετείχαν στις ομάδες παιδική, εφηβική και αντρική.

ΦΑΣΗ ΑΙΟΛΟΣ

Φάση από τον αγώνα Αίολος – Φιλοθέη

   Ο Αίολος μαζί με το σωματείο Α.Ε. Ταύρου που ιδρύθηκε το 1984, συνενώθηκαν το 2006 στην Αθλητική Ένωση Αίολος-Ταύρος.

itsports.gr