Point guard ή Combo Guard;

Tου coach Γιάννη Τσουμπρή

 

  Από τις ωραιότερες στιγμές της προπονητικής μου επανένταξης στο μπάσκετ, είναι οι συζητήσεις με τα παιδιά της παιδικής ομάδας του Μίλωνα. Τα παιδιά έχουν πολλές και όμορφες απορίες για το μπάσκετ, τις τεχνικές δεξιότητες που οφείλουν να αναπτύξουν αλλά και τα θέματα τακτικής που πρέπει να κατανοήσουν.

   Φυσικά εγώ δεν είμαι η «Google» του μπάσκετ και με ειλικρίνια απαντώ σε ότι δεν γνωρίζω «δεν το ξέρω». Η γνώση για το μπάσκετ διαρκώς αναπτύσσεται και είναι πολύ δύσκολο να τα κατέχεις όλα.

   Το πιο σημαντικό όμως όπως έγραψε και πρόσφατα ένας συνάδελφος προπονητής είναι να μπορώ να εμπνεύσω αυτά τα παιδιά. Να τους δώσω τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα μελλοντικά τους βήματα στο εφηβικό και στο αντρικό μπάσκετ.

   Ένα ακόμη στοιχείο της διδασκαλίας μου, στο οποίο έχω επηρρεαστεί από έναν προπονητή για τον οποίο τρέφω απεριόριστο σεβασμό, είναι να πιέζω τα παιδιά να κάνουν λάθη στην προπόνηση, για να μπορώ να παρέχω στοιχεία βελτίωσης. Όπως έχει πει ο προπονητής που εκτιμώ, «τα λάθη της προπόνησης σήμερα, είναι οι επιτυχίες στον αγώνα αύριο». Για αυτό και κάθε προπόνηση έχει τα «πεπραγμένα» της τα οποία παραδίδονται στα παιδιά ως γραπτή επαναπληροφόρηση-feedback.

   Η διόρθωση των λαθών, απαιτεί διαχείριση τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιλογής διορθώσεων σε ασκησιολόγειο. Και το κυριότερο να μπορεί ο προπονητής να «παρουσιάσει» στα παιδιά αυτό που έχει στο μυαλό του.

   Σε ερώτηση λοιπόν, από παίκτη μου σήμερα, για την διαφοροποίηση του point guard από τον combo guard, απάντησα ότι δεν πρέπει να σκέφτεται την παικτική του εξέλιξη ως έναν τίτλο, ως μια «ταμπέλα». Ο αυριανός παίκτης του μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο καλαθοσφαίρισης, θα χρειάζεται πολλές διαφορετικές κινητικές δεξιότητες.

 

          Η εξειδίκευση δεν αποτελεί κριτήριο

στη διδασκαλία των νεαρών παικτών. 

 

 Ο αμφίπλευρος χειρισμός της μπάλας, οι απλές μεταβιβάσεις, οι μεταβιβάσεις σε πίεση, οι μεταβιβάσεις σε παιχνίδι transition, οι επιλογές σουτ σε χρόνο και χώρο, η αμυντική δράση και η αντίδραση, η κίνηση χωρίς τη μπάλα, η διαχείριση πληροφοριών από των προπονητή, η ηγεσία και η ψυχραιμία, η αντοχή στις απογοητεύσεις και στην σωματική κούραση κλπ κλπ κλπ, όλα αυτά προπονούνται σήμερα από τους παίκτες του αύριο.

 

   Κάθε παιδί σήμερα οφείλει να προπονείται

σαν να είναι point guard,

για να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο

μετά από 8 – 10 χρόνια.

 

   Κλείνοντας να ευχηθώ σε όλους τους προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών (Παίδων – Εφήβων) καλή πορεία με υγεία των παικτών τους, να έχουν αντοχή στην κριτική και να εμπνέουν τα παιδιά για ένα καλύτερο μπάσκετ. Σε όλους αυτούς, ιδιαίτερα σε εκείνους της επαρχίας, όπου οι δυσκολίες είναι ακόμη περισσότερες, όπου μπορώ να προσφέρω, είμαι πάντα εδώ.

  Σας ευχαριστώ όλους, ειδικά εκείνους που αυτή την εβδομάδα με τις αγορές των βιβλίων μου, «Το επόμενο βήμα- Προπονητική στο παιδικό μπάσκετ», εξαντλήσατε τη δεύτερη συμπληρωματική επανέκδοση και δρομολογήσατε τις εξελίξεις για τη νέα έκδοση.

 

Coach Γιάννης Τσουμπρής – Αύγουστος 2016