Τάκης Μάγλος, Παγκράτι 1969

Τάκης Μάγλος, ένας «μαγικός» παίκτης

 

Ο Τάκης Μάγλος, ο φορ του Α.Ο. Παγκρατίου, το 1969 έσπασε το κατεστημένο του Γιώργου Αμερικάνου και του Γιώργου Κολοκυθά!

Με ύψος 1.94, παρά το ότι ήταν κοντός για σέντερ, χάρις στο μεγάλο του άλμα, μπορούσε να παίξει κοντά στο καλάθι. Με όπλο του την δύναμη, ήταν ο ηγέτης του Α.Ο.Π.

Εκεί που υπερείχε ήταν τα ποσοστά ευστοχίας του. Σούταρε παράξενα τη μπάλα, με καμπυλωτή τροχιά, κάτι σαν την «μπομπίτα» του Ναβάρο, ή τα σουτ του Πρίντεζη. Θα μπορούσε κάποιος να τον παρομοιάσει και με έναν προγενέστερο Γουόλτερ Μπέρι.

Είχε γλυκό σουτ, δεν χρησιμοποιούσε όπως οι περισσότεροι παίκτες της εποχής το ταμπλό, αλλά έβαζε τους πόντους του με ευστοχία απευθείας στο στεφάνι, “Nothing but the net”!

Απέναντι σε αντιπάλους όπως ο Τρόντζος, ο Κολοκυθάς, ο Γκούμας και παρά ότι τον μάρκαραν ασφυκτικά, γλιστρούσε ανάμεσα στα «θηρία», σαν χέλι και με ένα περίπου ξεψυχισμένο σουτ, πετύχαινε το καλάθι.

Είχε μία περίεργη τεχνική, που την είχε αναγάγει σε επιστήμη, μια και ήταν κοντός για αυτή την θέση.

Κανένας δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον τρόπο παιξίματός του. Το 1969 ήταν η χρονιά του. Σε έναν αγώνα έβαλε 51 πόντους, σε άλλους 4 πάνω από 40 και συνολικά σε 21 αγώνες έφτασε τους 639. Είχε μέσο όρο την χρονιά εκείνη, 30 πόντους ανά παιχνίδι.

Τον βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες του. Ο Αλέκος Κοντοβουνήσιος, πρώτος στης ασσίστ της εποχής. Ο Κοντοβουνήσιος ενεργούσε σαν «Χάρλεμ». Με έμπνευση της στιγμής, όλες του οι πάσες θύμιζαν κάτι μαγικό. Ο Αντώνης Λάνθιμος τον βοηθούσε στο περιφερειακό παιχνίδι. Τραβούσε πάνω του όλη την άμυνα και μοίραζε την μπάλα στον Τάκη Μάγλο. Στο transition game οι μεγάλες πάσες του Νίκου Σισμανίδη κατέληγαν στα χέρια του Τάκη Μάγλου και ακολουθούσε ένα απλό lay up!

Οι υπόλοιποι παίκτες του Παγκρατίου που βοήθησαν τότε τον Μάγλο, ήταν οι νεαροί Γούναρης και Ραπτόπουλος, ο Ηλιαδής και ο Χουσέας.

Το βασικότερο μειονέκτημα του Μάγλου ήταν η κάποια πλαδαρότητα που είχε. Την ξεπερνούσε όμως με την ικανότητα σκοραρίσματος. Τις δύο φορές που τραυματίστηκε το 1968 και το 1975, μόλις την πρώτη γλίτωσε το Παγκράτι τον υποβιβασμό όχι όμως και την δεύτερη.

Τον ανακάλυψε ο Νότης Μαστρογιάννης, μέσα στο γυμναστήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Συνολικά σημείωσε 4330 πόντους. Δυστυχώς έφυγε από την ζωή πολύ νωρίς το 1995. Όσο έπαιξε μπάσκετ, κέρδισε την συμπάθεια των συμπαικτών του και προξενούσε τον εκνευρισμό κάθε αντιπάλου παίκτη.

δεν

itsports