Πρόταση Επαναφοράς στην Καλαθοσφαίριση 2021

       Φίλες και φίλοι της καλαθοσφαίρισης,

     Η “δεύτερη φορά Lock down” στέρησε και συνεχίζει να στερεί μέσα σε λίγους μήνες για μία ακόμη χρονική περίοδο, την αθλητική δραστηριότητα στις ομάδες καλαθοσφαίρισης, οι οποίες ανήκουν στον ερασιτεχνικό, στον παιδικό – εφηβικό αθλητισμό και στις ακαδημίες. Οι προπονητικοί και αγωνιστικοί στόχοι ανατράπηκαν και πλέον το μέλλον κάθε αγωνιστικής διαδικασίας είναι αβέβαιο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε πρόσφατα στο crete2day και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Στρογγυλή Θεά”,  για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων της Super League 2 και Football League, καθώς και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Πολλά θα αλλάξουν και θα εξελιχθούν, ωστόσο έχει τεθεί μια ενδεικτική ημερομηνία επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν. Σε ότι αφορά όμως το προπονητικό μέρος και την σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ή μέρους αυτών. Υπάρχουν συζητήσεις, εφόσον οι δείκτες και η ένταση της εξάπλωσης του ιού μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά το πότε. Έχει μπει μια ενδεικτική ημερομηνία από τον κ. Πέτσα, για μια σειρά αντικειμένων, κλάδων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του αθλητισμού. Ευχόμαστε  να είναι αυτή η ημερομηνία της συνολικής επανέναρξης.

__________________________________________________________ 

   Είναι για όλους εμάς τους ανθρώπους του μπάσκετ, μία περίοδος της ζωής μας, διαμόρφωσης περίεργων, πρωτόγνωρων συναισθημάτων και διαχείρισης καταστάσεων, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά και για τους μεγαλύτερους αθλητές-τριες.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με την πανδημία μέσα στην καρδιά του χειμώνα, δεν παρουσιάζει με τους πρόσφατους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας, τη βελτίωση που αναμενόταν.

Να σημειωθεί ότι η καλαθοσφαιρική κοινότητα έχει συμβάλλει πειθαρχημένα όλο αυτό τον καιρό στην προσπάθεια. Οι περισσότεροι αθλητές-τριες αλλά και οι προπονητές-τριες διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δεδομένη χρονική στιγμή την αθλητική απραξία με τις εξής δράσεις:

  1. Σχεδιασμό και εκτέλεση προγραμμάτων ατομικής εκγύμνασης – ενδυνάμωσης στο σπίτι, για τη διατήρηση σε όσο το δυνατόν ικανοποιητικό βαθμό της φυσικής και μυϊκής τους κατάστασης.

  2. Χρήση της τεχνολογίας του διαδικτύου για συναντήσεις με συμπαίκτες-τριες και προπονητικά επιτελεία.

  3. Καλύτερης διαμόρφωσης της ζωής σε θέματα προσεκτικής διατροφής, μελέτης, ύπνου, κοινωνικής επαφής με τον οικογενειακό κύκλο.

   Αν μετά την περίοδο των εορτών υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην διαχείριση της πανδημίας και δοθεί το “πράσινο” φως για την επανέναρξη της αθλητικής ζωής των ομάδων, γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο και τρόπο.

     Αυτό θα γίνει ενδεχομένως με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα.

     Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παραμένει υπό συζήτηση και αναμένονται αποφάσεις για τη χρονική της διαδικασία. Με την ευχή όλα να πάνε καλά, να έρθει το τέλος αυτής της περιόδου του Lock Down με την έλευση της νέας χρονιάς του 2021 και με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, προτείνω για την επαναφορά της καλαθοσφαίρισης στους προπονητικούς και αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων, τον παρακάτω ενδεικτικό σχεδιασμό.
Μία πρόταση ενδεικτικής προγραμματικής διαδικασίας για την επανέναρξη του μπάσκετ μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας.
Λέγεται στην προπονητική γλώσσα του μπάσκετ ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο, όλα είναι σωστά και λάθος, συνεπώς η πρόταση αυτή μπορεί να αναπροσαρμοστεί στον σχεδιασμό της, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γεωγραφικής περιοχής και κάθε ηλικιακού επιπέδου.
Κάθε διοργανωτής μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει περιεχόμενα και να αναδιαμορφώσει τους χρόνους κάθε διαδικασίας.

  Η ενδεικτική πρόταση μου, χρονικά χωρίζεται στις παρακάτω φάσεις:

1η ΦΑΣΗ: Διάρκεια 10 με 15 ημέρες, με αυστηρές αποστάσεις εντός του προπονητικού χώρου. Γίνεται ατομική προπόνηση (διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών), επαναφοράς της φυσικής κατάστασης και ατομικής τεχνικής. Η ομαδική συνεύρεση έστω και με αποστάσεις θα επαναφέρει σταδιακά το ομαδικό πνεύμα πίσω στα μέλη της ομάδας. Με το πέρας κάθε προπόνησης από ένα καλαθοσφαιρικό τμήμα, για 15 λεπτά η εγκατάσταση θα παραμένει χωρίς χρήση και καλό αερισμό. Καμία χρήση αποδυτηρίων δεν θα επιτρέπεται και όλοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν ατομικά. Οι μικρές ηλικίες θα προπονούνται 2 φορές την εβδομάδα και οι μεγαλύτερες 3 φορές την εβδομάδα. Ο αριθμός των προπονήσεων αναπροσαρμόζεται στις επόμενες φάσεις, ανάλογα με τις διαθέσιμες προπονητικές ώρες κάθε γεωγραφικής περιοχής και αθλητικών Εγκαταστάσεων. Οι σύλλογοι συνεργάζονται με τους δημοτικούς φορείς για την αυστηρότατη τήρηση της διαδικασίας.

  (Ακολουθεί στο τέλος της παρουσίασης των χρονικών φάσεων, το υπόδειγμα μίας προπονητικής μονάδας για αυτή την περίοδο, το οποίο μπορεί κάθε προπονητής να προσαρμόσει στις ηλικιακές του ομάδες αλλά και να διαφοροποιήσει τα περιεχόμενα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ομάδας).

2η ΦΑΣΗ: Διάρκεια 1 – 2 εβδομάδες και εφόσον στο κλειστό «οικογενειακό» περιβάλλον κάθε ομάδας, δεν έχει υπάρξει πρόβλημα με κρούσματα, γίνεται το πέρασμα σταδιακά στις συνεργασίες παικτών-τριών.

3η ΦΑΣΗ: Διάρκεια 2 εβδομάδες, ακολουθεί η διοργάνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας. Στο τέλος αυτής της φάσης θα γίνει επαναπροσδιορισμός της δυνατότητας των ομάδων για τη συμμετοχή τους στα εκάστοτε τουρνουά.

4η ΦΑΣΗ: Διάρκεια 3 μήνες όπου θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση σε έναν γύρο αγώνων, κάθε πρωταθλήματος (χωρίς φιλάθλους ή με ελάχιστο αριθμό θεατών με μάσκες). Σε αυτόν τον έναν και μοναδικό γύρο θα συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές ομάδες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία στον κάθε αντίστοιχο αγώνα. Επίσης, κάθε διοργανώτρια αρχή, θα αποφασίσει με λογική, τι μέλλει γενέσθαι σε θέματα υποβιβασμών ή παραμονής στις κατηγορίες.

5η ΦΑΣΗ: Τέλη Μαίου και αρχές Ιουνίου του 2021, κάθε διοργανώτρια αρχή (με την ελπίδα ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση της πανδημίας και θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί), θα πραγματοποιήσει τη διοργάνωση Final 8 ή Final 4, ίσως με περιορισμένο αριθμό σε φιλάθλους, για την ανάδειξη του πρωταθλητή της κάθε διοργάνωσης.

6η ΦΑΣΗ: Ιούλιος 2021, γίνεται σχεδιασμός με καλοκαιρινές δραστηριότητες camp και 3 ΟΝ 3, με την ελπίδα πλέον, η ζωή μας γενικά και ο αθλητισμός, θα επιστρέψουν στην κανονικότητα με υγεία για όλο τον κόσμο.

 

               Ακολουθεί το ενδεικτικό προπονητικό ατομικό πρόγραμμα για την πρώτη φάση.

Τα μέλη της ομάδας προσέρχονται υπεύθυνα και παίρνουν θέση στο προκαθορισμένο χώρο, για τον οποίο έχουν ενημερωθεί πριν την προπόνηση (σε ποιόν αριθμό-θέση θα βρεθούν μέσα στο γήπεδο).

Διάρκεια προετοιμασίας 5 λεπτά.

Εκτελείται η προθέρμανση με σχοινάκι.

Κάθε μέλος της ομάδας με τη καθοδήγηση του προπονητή ή του γυμναστή όπου υπάρχει, πραγματοποιούν το ζέσταμα τους με πρόγραμμα δρομικών αναπηδήσεων.

Διάρκεια 10 λεπτά (μέχρι τώρα 15 λεπτά)

Σειρά έχει το πρόγραμμα των μυϊκών διατάσεων.

Μπορεί να είναι και δρομικές σε μικρό όμως χώρο μετακίνησης και χωρίς αλλαγές θέσεων.

Διάρκεια 10 λεπτά (μέχρι τώρα 25 λεπτά).

Ο χειρισμός της μπάλας και οι δεξιότητες μικρής μετακίνησης για τα επόμενα 10 λεπτά.

(μέχρι τώρα 35 λεπτά).

Ακολουθεί το πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης στα στρώματα με το σωματικό βάρος.

Διάρκεια 10 λεπτά (μέχρι τώρα 45 λεπτά).

Για την εκτελεστική ικανότητα στα σουτ, κάθε 1 λεπτό, επιλέγονται δύο αθλητές οι οποίοι εκτελούν ατομική κίνηση με εκτέλεση σουτ προς το καλάθι που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τους δύο.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι αθλητές-τριες, μπορούν να εκτελούν επιπλέον ασκήσεις στα στρώματα, ή σχοινάκι ή χειρισμό μπάλας. Διάρκεια ανάλογα με τα μέλη της ομάδας που πρέπει να περάσουν από την εκτελεστική θέση τουλάχιστον 3 φορές, περίπου 21 με 22 λεπτά.

                                                                   (Μέχρι τώρα 65 με 67 λεπτά).

Ακολουθούν οι διατάσεις της αποθεραπείας για τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι να συμπληρωθούν τα 75 λεπτά της προπόνησης.

Γίνεται η αποχώρηση των μελών της ομάδας χωρίς συνωστισμό με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

ΕΠΙΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΦΑΣΗ:

  • Στις προτάσεις για τα περιεχόμενα κάθε προπονητικής μονάδας μπορεί να αξιολογηθεί η εφαρμογή ενός προγράμματος για τη βελτίωση της ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, για την αποφυγή τραυματισμών. Σε αυτό τον προπονητικό σταθμό, θα υπάρχει ένα πρόγραμμα παρέμβασης με ασκήσεις επιλεγμένες για αυτό το σκοπό.

  • Οι ασκήσεις του χειρισμού της μπάλας, μπορούν να συνδυαστούν με τις ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας.

  • Σε επιλεγμένη προπονητική μονάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ομιλία ενός παιδοψυχολόγου για αναπτυξιακές ηλικίες.

  • Στις πρώτες προπονήσεις να υπάρχει όπου είναι εφικτό ένας γυμναστής που θα αξιολογήσει το επίπεδο φυσικής κατάστασης των μελών της ομάδας, θα συμβουλέψει που πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή τόσο στην προθέρμανση όσο και στην αποθεραπεία αλλά και στο σχεδιασμό της προπονητικής εκγύμνασης. Αυτή η περίοδος ήταν και παραμένει αρκετά δύσκολη για τη συντήρηση της φυσικής κατάστασης. Χρειάζεται να γίνει μία επαναξιολόγηση των φυσικών ικανοτήτων, ώστε σταδιακά κάθε ομάδα να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο χωρίς απώλειες τραυματισμών.

           Επίλογος

    Θέλω να ευχαριστήσω για την τελική διαμόρφωση των παραπάνω προτάσεων, τους προπονητές που συνεργάστηκαν, από το αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. : Έφη Βαννού, Μαρία Κότσιφα,Ραφαήλ Τερκεσίδη, Αθανάσιο Μπούτα,  Αλέξανδρο Άνθη, Πάτροκλο Χλιαουτάκη, Αλέξανδρο Ζαρκαδούλα, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Γεώργιο Δεβεζόγλου.

   Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους της καλαθοσφαίρισης “Καλά Χριστούγεννα”,  καλές γιορτές με υγεία για όλο τον κόσμο.

            Ιωάννης Τσουμπρής