To 1921 ο Fred R. Barnard (Αμερικανός διαφημιστής), που ήθελε να πουλήσει διαφημιστικό χώρο πάνω σε τραμ, λάνσαρε την ατάκα “Μια ματιά αξίζει χίλιες λέξεις” και για να προσθέσει βάρος και αύρα αυθεντίας στη φράση, την απέδωσε σε κάποιον (ολότελα φανταστικό) αρχαίο Ιάπωνα σοφό!
Το 1927 όμως ο ευρηματικός διαφημιστής το ξανασκέφτηκε και τροποποίησε την εκστρατεία του.
Άλλαξε το κείμενο και το παρουσίασε ως Κινέζικη παροιμία: “Μια εικόνα αξίζει δέκα χιλιάδες λέξεις”.
Κατά μία άλλη εκδοχή ο Barnard τη δανείστηκε από τον Arthur Brisbane (1864 – 1936), έναν από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς εκδότες εφημερίδων του 20ου αιώνα, ο οποίος λέγεται ότι το 1911 είχε πει: “Χρησιμοποιήστε μία εικόνα. Αξίζει όσο χίλιες λέξεις”.
Πηγές: www.poiostigiati.gr www.news.gr
Με αυτό το σκεπτικό, θέλοντας να αφήσω την εικόνα να μιλήσει με χιλιάδες λέξεις στο μυαλό, σας παρουσιάζω σε μία εικόνα, τη δική μου πρόταση για την δομή της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.
Λεπτομέρειες, μπορούν να συζητηθούν για ώρες.
Αυτιά χρειάζονται για να τις ακούσουν, μυαλά για να τις επεξεργαστούν και καρδιά (θέληση για αποφάσεις – υπομονή και επιμονή για τα επόμενα χρόνια) προκειμένου να αποκτήσουμε στην Ελλάδα (επιτέλους) μία κοινή φιλοσοφία στη διδασκαλία και μία δημιουργική ταυτότητα των Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών.
Υγεία να έχουμε και όλα μπορούν να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους, που συζητήσαμε διαδικτυακά τους τελευταίους 12 μήνες.
Επίσης, όλους εκείνους τους συναδέλφους ευρωπαϊκών χωρών, για τις πληροφορίες που μου πρόσφεραν.
Τέλος, όλους τους καθηγητές μου στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
Ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου των τελευταίων 30 ετών (σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΕΥΡΥΑΛΗ, ΔΑΦΝΗ, ΠΑΠΑΓΟΥ, ΑΤΡΟΜΗΤΟ, ΠΟΡΦΥΡΑ, ΜΙΛΩΝΑ, ΔΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ, για τις ατελείωτες στιγμές ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις αναπτυξιακές ηλικίες.
Χάρη σε αυτές, κατάφερα να συγκεντρώσω στα βιβλία μου, τις καλαθοσφαιρικές γνώσεις των τριών αυτών δεκαετιών.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Τσουμπρής