Καλαθοσφαιρική Ετοιμότητα Προ-αγωνιστικής Περιόδου

Καλαθοσφαιρική Ετοιμότητα

Προ-αγωνιστικής Περιόδου

 

Γενική Πληροφόρηση

Η Προ-αγωνιστική Περίοδος στην Καλαθοσφαίριση περιλαμβάνει όλες τις επιλεγμένες εβδομάδες προετοιμασίας μέχρι την πρώτη επίσημη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Έχει προηγηθεί η μεταβατική περίοδος από τον τελευταίο αγώνα του προηγούμενου πρωταθλήματος, όπου τα μέλη της ομάδας είχαν τις παρακάτω ενδιάμεσες περιόδους, των οποίων η χρονική διάρκεια εξαρτάται από το επίπεδο της ομάδας και τις βιολογικές ανάγκες των μελών της:

  • Περίοδο ξεκούρασης

  • Περίοδο συντήρησης φυσικής κατάστασης

  • Περίοδο ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων

  • Περίοδο ψυχικής ξεκούρασης και ενασχόλησης με άλλα σπορ για αναψυχή

  • Περίοδο ατομικής βελτίωσης σε φυσική κατάσταση

Με την έναρξη της Προ-αγωνιστικής περιόδου, τα μέλη της ομάδας ενημερώνονται από τον προπονητή και το επιτελείο του, για την διάρκεια (6 έως 8 εβδομάδες), για τα τεστ αξιολόγησης (ιατρικά και φυσικής κατάστασης), τα φιλικά παιχνίδια και τις ημέρες ξεκούρασης.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των αθλητικών χώρων (γήπεδο, γυμναστήριο), την προσαρμογή στην ένταση της προπόνησης, τις επιλεγμένες ημέρες βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, τις ημέρες μερικής τακτικής (2 με 2, 3 με 3) και ομαδικής τακτικής (5 με 5) σε επίθεση και άμυνα.

Το επιθυμητό επίπεδο της φυσικής κατάστασης εξαρτάται από την δουλειά που έχει γίνει πριν από την έναρξη της Προ-αγωνιστικής Περιόδου.

Βασικές Προπονητικές Λειτουργίες

Η επιλογή των μελών της ομάδας, παραμονή παλαιών και ένταξη νέων αθλητών-τριών.

Η στελέχωση και ο αρμοδιότητες του προπονητικού επιτελείου

Το προπονητικό έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό των ασκήσεων που αποτελούν το περιεχόμενο των προπονήσεων της Προ-αγωνιστικής περιόδου.

Στην εισαγωγή κάθε προπόνησης δίνεται έμφαση στην εξάσκηση κινήσεων χωρίς τη μπάλα στα χέρια.

Ελέγχονται τα μέλη της ομάδας για την ψυχική τους ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτής της περιόδου και να προετοιμαστούν με συγκέντρωση για την αγωνιστική περίοδο.

Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις φάσεις του παιχνιδιού που πρέπει να παίξουν με το 100% της απόδοσης τους.

Σε κάθε ενέργεια που απαιτεί διόρθωση, είμαστε σίγουροι ότι ο αθλητής ή η αθλήτρια έχουν κατανοήσει το λάθος τους.

Όταν τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε αναμονή της εκτέλεσης, οφείλουν να παρακολουθούν με προσοχή την εκτέλεση των συμπαικτών-τριών τους.

Όπου χρειαστεί σωματική συνέπεια (τρεξίματα, push ups κλπ) να δίνεται η εκτέλεση της συνέπειας ως ανάγκη για ψυχική ετοιμότητα και βελτίωση.

 

Εκτός Γηπέδου

Ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την περίοδο της Προετοιμασίας (γονείς, σχολείο, άσκοπες δραστηριότητες).

Δημιουργία καλών σχέσεων στα αποδυτήρια.

 

Η ένταξη στην ομάδα των νεαρών σε ηλικία

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν τα μέλη με μεγάλη βιολογική ηλικία και κατά συνέπεια εμπειρία, αλλά υπάρχουν και οι νεαρότεροι ηλικιακά παίκτες-τριες.

Η αξιοποίηση των νεαρών παικτών-τριών, εξαρτάται από τη προσπάθεια των ιδίων αλλά και από την ικανότητα του προπονητή-τριας, να «περάσουν» τις ιδέες τους στο μυαλό τους και να βελτιώσουν το εξελικτικό επίπεδο τους.

Όταν όλα γίνουν σωστά, τόσο οι νέοι παίκτες-τριες, όσο και οι παλαιότεροι, μέσα από την ομαδικότητα, τη σκληρή δουλειά της προετοιμασίας, την επίλυση των προβλημάτων, την προστασία από τους εξωτερικούς παράγοντες, θα γίνει και η ομάδα καλύτερη.

Η ετοιμότητα της ομάδας

στην Προ-αγωνιστική περίοδο

Ο στόχος είναι η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη με την έναρξη της πρώτης αγωνιστικής. Σε σχέση με το πρόγραμμα των αγώνων, να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο στοχευόμενα, να προσαρμόσει την περίοδο της «μείωσης» στην επιβάρυνση και να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο όπου είναι απαραίτητο.

Η αγωνιστική ετοιμότητα «χτίζεται» καθημερινά στις προπονήσεις και στα επιλεγμένα φιλικά.

Τα μέλη της ομάδας προετοιμάζονται σε θέματα νοητικής ετοιμότητας (τακτικές), ψυχικής ετοιμότητας (αντιμετώπιση προβλημάτων) συναισθηματικής ετοιμότητας (δέσιμο της ομάδας),

Σε όλη την Προ-αγωνιστική περίοδο διαμορφώνεται ένα επίπεδο γνώσεων. Για αυτό ο προγραμματισμός είναι αναγκαίο να έχει τις σωστές επιστημονικές βάσεις. Για να μπορέσει η ομάδα να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα των αγώνων.

 

Επίλογος

Αναζητήστε κάθε επιστημονική γνώση για την Προ-αγωνιστική Περίοδο.

Η σωστές επιλογές του προγραμματισμού θα αποτελέσουν την εγγύηση για την επίτευξη των αγωνιστικών σας στόχων.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε (για να δούμε με λίγο χιούμορ την κατάσταση) πρέπει οπωσδήποτε να προσεχθούν 2 χρονικά σημεία:

  1. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

  2. Τα Χριστούγεννα (για να μπορέσουμε να φάμε άνετα τους κουραμπιέδες μας, όπως έλεγε και ο αείμνηστος coach, o Ηλίας Βλαβάκης)

Καλή επιτυχία στο προπονητικό σας έργο

Coach Γιάννης Τσουμπρής

Επιτρέπεται μόνο η μερική αναδημοσίευση και πάντα με υπόδειξη για κατεύθυνση προς την ιστοσελίδα μου για πλήρη ανάγνωση του κειμένου.

Ευχαριστώ!