Ημερίδα διδασκαλίας παιδικού Χάντμπολ

   Μία ακόμη εκπαιδευτική δραστηριότητα, αυτή του Χάντμπολ προστέθηκε στο ενεργητικό της “Itsports.gr”.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, μαθητές και μαθήτριες του Εκπ. Οργ. “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” επισκέφθηκαν το κλειστό γυμναστήριο στην Αμφιάλη Κερατσινίου. Εκεί μαζί με τα παιδιά-μέλη της ακαδημίας του Ολυμπιακού Κερατσινίου, έπαιξαν αρκετά παιχνίδια από το άθλημα αυτό.

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε ως δεύτερη δράση της συνεργασίας του Εκπ. Οργ. “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” και του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη των προπονητών της ομάδας στο χώρο του σχολείου.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΑΘΛΟπολις” που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Τομέας Αθλητισμού του σχολείου, θα παίξουν πάλι Χάντμπολ στις 18 Οκτωβρίου 2017. Την ημέρα αυτή θα διοργανωθεί σχολικό τουρνουά Χάντμπολ για τα δημοτικά σχολεία.

  Ο Εκπ. Οργ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ θα διοργανώσει επίσης, το τουρνουά για τα σχολεία μέλη των Α.Σ.Ι.Σ. την άνοιξη του 2018.

 

  • Η χειροσφαίριση ή χάντμπολ (handball) είναι ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες.

  • Διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα.

  • Ωστόσο, πιο πολύ προσιδιάζει στο ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια και σε κλειστό γήπεδο.

  • Επίσης, οι παίκτες στο ποδόσφαιρο είναι περισσότεροι από εκείνους της χειροσφαίρισης.

  • Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά.

  • Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία διακοπή δεκαπέντε λεπτών.

  • Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά.

  • Το άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1972.

Γήπεδο και παίκτες

Μέγεθος και σχέδιο ενός γηπέδου χειροσφαίρισης.

Οι διαστάσεις του χώρου όπου διεξάγονται οι αγώνες είναι 40Χ20 μ. Το γήπεδο χωρίζεται στα δύο από μία κεντρική γραμμή (κατά πλάτος). Στο κέντρο των δύο ακριανών γραμμών κατά πλάτος του γηπέδου βρίσκονται δύο εστίες , με ύψος 2 μέτρα και μήκος 3 μέτρα. Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο τερματοφύλακας και κανένας άλλος από τους παίκτες. Αναφορικά με τους παίκτες, οι τελευταίοι διακρίνονται σε βασικούς, που είναι επτά (συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) και σε ισάριθμους αναπληρωματικούς.

Μπάλα και στολές

Η μπάλα που χρησιμοποιείται στο άθλημα είναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρός της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά. Η στολή των παικτών και παικτριών αποτελείται από φανέλα με κοντά μανίκια (και με αρίθμηση από το 1 ως το 99) και κοντό παντελόνι. Για να υπάρχει καλύτερη επαφή, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με κόλλα.

Κανόνες

Περίμετρος 58-60 εκ.(ανδρών) και 54-56 εκ. (γυναικών)

Ο βασικός σκοπός είναι η να σταλεί η μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας από τους παίκτες ή τις παίκτριες. Αυτό γίνεται με την αποκλειστική χρήση των χεριών. Οι παίκτες που πραγματοποιούν επίθεση δεν επιτρέπεται να κρατήσουν την μπάλα για χρόνο μεγαλύτερο των 3 δευτερολέπτων χωρίς να πασάρουν, να σουτάρουν ή να κάνουν ντρίμπλα. Στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να γίνουν απεριόριστες αλλαγές μεταξύ των παικτών ή παικτριών.

Φάουλ

Σε περίπτωση που ο παίκτης ή η παίκτρια χτυπήσει τον αντίπαλο με αντιαθλητικό τρόπο, τότε δέχεται απευθείας κόκκινη κάρτα. Εάν κάποιος αμυντικός παίκτης ή παίκτρια χτυπήσει αντίπαλο, τότε του/της καταλογίζεται φάουλ από τους δύο διαιτητές του αγώνα. Κανονικά ο διαιτητής προειδοποιεί με κίτρινη κάρτα για παράβαση, αλλά σε περίπτωση που το χτύπημα είναι σκληρό, τότε μπορεί να παραβλέψει την προειδοποίηση και ο παίκτης που έκανε το χτύπημα αποβάλλεται για δύο λεπτά και μετά την παρέλευση της ποινής, επανέρχεται στο παιχνίδι. Ωστόσο, ο παίκτης μπορεί να αποβληθεί οριστικά από τον αγώνα εάν συμπληρώσει τρεις αποβολές διάρκειας δύο λεπτών η καθεμιά.Επίσης μπορεί να αποβληθεί και να του πάρουν το αθλητικό δελτίο με μπλε κάρτα σε περίπτωση που έχει άσχημη συμπεριφορά.Τότε πρέπει να περάσει από αθλητικό δικαστήριο.