ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ  ΤΩΝ «ΒΑΣΙΚΩΝ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ  ΤΩΝ «ΒΑΣΙΚΩΝ»

Η διδασκαλία των «βασικών» του μπάσκετ στις μικρές ηλικίες είναι μία υπεύθυνη εργασία. Για τον προπονητή των μικρών αθλητών είναι μία μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα στα πολύ μικρά παιδιά.

coaches

Η επαφή με το άθλημα στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπος που διδάσκει τις δεξιότητες, έχει έναν παιδαγωγικό ρόλο και παράλληλα ετοιμάζει ένα πλάνο προπόνησης-παιχνίδι. Το πλάνο αυτό διδάσκει τα πρώτα βήματα:

  • Στην ισορροπία του παιδιού με τη βασική στάση.

  • Στην επαφή με τις πρώτες ντρίπλες σε στατική μορφή και σε απλή κίνηση.

  • Στη μορφή του στατικού σουτ με μικρή μπάλα και σε καλάθι χαμηλού ύψους.

  • Στην αμυντική στάση χωρίς την επαφή με τα άλλα παιδιά.

   Ο χρόνος της προπόνησης είναι περίπου 60 με 75 λεπτά και μέσα σε αυτό το χρονικό όριο γίνεται συχνή επίδειξη από τον προπονητή. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο στην διαδικασία της πράξης. Καλό είναι να μπορεί το περιεχόμενο των παιχνιδιών να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρείται αυξημένο το ενδιαφέρον των μικρών καλαθοσφαιριστών.

  Καλό είναι το τμήμα όπου είναι εφικτό, να έχει ομοιογένεια σε ηλικία και σε επίπεδο. Έτσι, η διδασκαλία προχωράει, χωρίς να προβληματίζει τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα παιδιά.

   Στην πρακτική εξάσκηση των πολύ μικρών ηλικιών, κάθε παιδάκι πρέπει να έχει την δική του μπάλα, στο μέγεθος που του αναλογεί και να είναι σε συνεχή επαφή με αυτή. Σε μεγαλύτερη ηλικία δηλ. από τα 9 έως τα 12, για κάθε δύο παιδιά φροντίζουμε να υπάρχει από μία μπάλα στο γήπεδο.

   Αν το τμήμα έχει πολλά παιδάκια, ο βοηθός προπονητής είναι απαραίτητος και μπορεί να είναι ένας εκπαιδευόμενος ή ένας αθλητής (με παιδαγωγικά χαρακτηριστικά) από τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου.

  Σε κάθε προπόνηση των πολύ μικρών παιδιών, εστιάζουμε σε ένα τεχνικό στοιχείο, δεν παρουσιάζουμε άλλο και προσπαθούμε να παίξουμε παιγνιώδης μορφές ασκήσεων.

   Και το βασικότερο στοιχείο της παρουσίας του προπονητή, είναι ο χαρακτήρας του. Σε κάθε προπόνηση υπάρχει ενθουσιασμός και αγάπη για την διδασκαλία. Τα παιδιά ανακαλύπτουν καθημερινά το παιχνίδι του μπάσκετ. Βήμα με βήμα επέρχεται η γνώση των βασικών, με υπομονή στην εξέλιξη των παιδιών.

GT