#ΜένουμεΣπίτι  – Γυμναστική με χαμηλή ένταση

Για τη χρονική περίοδο του #ΜένουμεΣπίτι, η γυμναστική εξάσκηση με χαμηλή ένταση, είναι ένας όμορφος και ακίνδυνος τρόπος, αφού δεν ασκεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις.

Η μορφή της γυμναστικής με χαμηλή ένταση που παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο, μπορεί να μας προσφέρει εξίσου αποτελεσματική άσκηση, χωρίς τον επιπρόσθετο πόνο στις αρθρώσεις.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό βοηθητικό όργανο, όπως ένα κοντάρι από σκούπα, μία μπάλα, ένα σχοινί ή ένα λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε όλες τις ασκήσεις του προγράμματος.

Εκτελώντας αυτό το πρόγραμμα με ήπια μορφή γυμναστικής, χαμηλότερης έντασης και διάρκειας περίπου 30 λεπτών, προκαλείται αύξηση του ρυθμού καύσης θερμίδων μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι θερμίδες που καίγονται είναι λιγότερες από ό,τι σε ισόποσου χρόνου γυμναστική που γίνεται µε μεγαλύτερη ένταση.

Παρά το γεγονός αυτό, η γυμναστική χαμηλότερης έντασης είναι προτιμότερη.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να παραταθεί χρονικά (περισσότερες επαναλήψεις), αυξάνεται η συνολική καύση λίπους και είναι περισσότερο ασφαλής ως προς το ενδεχόμενο τραυματισμών.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με τη λιγότερη δυνατή πίεση στη σπονδυλική μας στήλη, στους γοφούς, στα γόνατα και στις αρθρώσεις.

Είναι κατάλληλες για κάθε ηλικία, που μπορεί να συμμετέχει με το δικό της ρυθμό.

Όπως και σε όλα τα γυμναστικά προγράμματα, η συμμετοχή μας εξαρτάται, από τις οδηγίες του γιατρού μας και από το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης.

Έχοντας εξασφαλίσει την ιατρική βεβαίωση και έχοντας την ειλικρινή γνώση του προσωπικού μας επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, μπορούμε να συμμετέχουμε με τις δικές μας δυνάμεις σε αυτό το πρόγραμμα.

Όταν λοιπόν, η άσκηση διέπεται από κάποιους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται, τότε ενδείκνυται γενικά για όλους τους υγιείς ανθρώπους.

Σε κάθε γυμναστική δραστηριότητα, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια μας.

Η καρδιά σας, οι μύες κι οι αρθρώσεις μας κινδυνεύουν όταν τους υποβάλουμε σε ένταση για την οποία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συµβαίνουν όταν δεν αισθανόμαστε καλά, είμαστε κουρασμένοι ή όταν αυτό που κάνουμε ξεπερνά τις δυνατότητές μας.

Σταματάμε λοιπόν την άσκηση εάν νιώσουμε:

πόνο στο στήθος, καρδιακή αρρυθμία, δύσπνοια, ζάλη, ίλιγγο, ναυτία, τάση προς εμετό, τάση προς λιποθυμία ή έντονη εφίδρωση.

Επίσης, σταματάμε αν εμφανιστεί μεγάλη ωχρότητα, νιώσουμε μεγάλη κούραση, πόνο οπουδήποτε, ή «κάτι» (ακόμα και απροσδιόριστο) μας ενοχλεί. Αν τα συµπτώματα επιμένουν, συμβουλευόμαστε αμέσως κάποιον ειδικό ιατρό.

Προσοχή, να έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από το τελευταίο γεύμα.

Επίσης, να έχουμε ενυδατώσει καλά το σώμα, 15 – 20 λεπτά πριν τη συμμετοχή μας.

 Μπορούμε λοιπόν, ακόμα και με ασκήσεις χαμηλής έντασης να αυξήσουμε τη δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία μας, καίγοντας θερμίδες και ανεβάζοντας τους παλμούς της καρδιάς σε λογικά επίπεδα.

Καλή συμμετοχή σε όλες και σε όλους!

Μένουμε Σπίτι και γυμναζόμαστε!

 

            Γιάννης Τσουμπρής

 

       Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Δημοτικό Σχολείο Εκπ. Οργ. “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ”