#ΜένουμεΣπίτι Οι απαντήσεις του Κουίζ

Αγαπητά μου παιδιά,

οι απαντήσεις στο κουίζ που σας ανάρτησα βρίσκονται στο κείμενο που ακολουθεί.

Ας θυμηθούμε τις ερωτήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια είναι η ονομασία του ομαδικού αθλήματος που μπορείτε να παίξετε με αυτή τη μπάλα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια χρονολογία “γεννήθηκε” το συγκεκριμένο άθλημα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των παικτών μίας ομάδας, που ξεκινούν έναν αγώνα με τη συγκεκριμένη μπάλα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια είναι η συνολική διάρκεια σε λεπτά, ενός κανονικού αγώνα στο συγκεκριμένο ομαδικό άθλημα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Σε ποια χώρα ξεκίνησε επίσημα να παίζεται αυτό το ομαδικό άθλημα;

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποια είναι η ονομασία του αθλήματος στην αγγλική γλώσσα;

Στην κύρια φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό άρθρο, υπάρχει το σύνολο των απαντήσεων. Όμως ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις απαντήσεις:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια είναι η ονομασία του ομαδικού αθλήματος

που μπορείτε να παίξετε με αυτή τη μπάλα;

Η πρώτη μπάλα είναι της πετοσφαίρισης (volleyball). Η μπάλα είναι κατασκευασμένη από μαλακό πλαστικό ή δέρμα. Μετά το 1996 η μπάλα είναι πολύχρωμη για χάρη της θεαματικότητας και αποτελείται από 12 ομοιόμορφα κομμάτια, σε συνδυασμό τριών χρωμάτων (κίτρινο, άσπρο, μπλε). Έχει περιφέρεια 65-67 εκ. και βάρος 260-280 γραμ. Το 2009 όμως αλλάζει. Παραμένουν το μπλε και το κίτρινο(το άσπρο φεύγει) και η κατανομή τους αλλάζει. Η μπάλα τώρα έχει πολύ περισσότερους πόρους με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο μαλακή από την προηγούμενη.

Η δεύτερη μπάλα είναι της καλαθοσφαίρισης (basketball). Είναι σφαιρική, χρώματος πορτοκαλί παραδοσιακής εμφάνισης, με τις 8 φολίδες και τις μαύρες ραφές. Είναι κατασκευασμένη από δέρμα, συνθετικό δέρμα, ελαστικό ή συνθετικό υλικό και ζυγίζει από 567 γραμμάρια μέχρι 650(567 είναι το κατώτατο όριο και 650 το ανώτατο). Η περιφέρεια της είναι από 74,9 εκατοστά το λιγότερο μέχρι 78 το μέγιστο. Μέσα από τα χρόνια η μπάλα καλαθόσφαιρας έχει αλλάξει όψη και αφή, από τα παλιά χρόνια όπου η μπάλα ήταν από δέρμα δεμένη με σχοινιά έχουμε φτάσει στην σημερινή εποχή όπου η μπάλα είναι πιο λεία και με τις μαύρες ραφές να τονίζουν το χρώμα της.

Η τρίτη μπάλα είναι του ποδοσφαίρου (football soccer). Σύμφωνα με τους Κανονισμούς του Παιχνιδιού, η μπάλα πρέπει να έχει σφαιρικό σχήμα, να είναι κατασκευασμένη από δέρμα ή άλλο κατάλληλο υλικό και να έχει περιφέρεια το πολύ 70 εκατοστά και το λιγότερο 68 εκατοστά. Το βάρος της πρέπει να μην ξεπερνά τα 450 γραμμάρια και να μην είναι λιγότερο από 410 γραμμάρια κατά την έναρξη του αγώνα. Επιπρόσθετα, πρέπει να έχει πίεση ίση με 0,6 – 1,1 ατμόσφαιρες σε επίπεδο θάλασσας.

Η τέταρτη μπάλα είναι της χειροσφαίρισης (handball).  Eίναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρος της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά.

H πέμπτη μπάλα είναι του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου (American Football). Ξεχωρίζει για το οβάλ σχήμα της,  μάρκας Wilson βάρους 397,25 γραμμαρίων έως 425,62 γραμμαρίων και μήκους 27,94 έως 28,57 εκατοστά εκατοστών.

Η έκτη μπάλα είναι της υδατοσφαίρισης (water polo). Έχει περιφέρεια 68 ως 71 εκ. και βάρος 400 ως 450 γραμμάρια. Πρέπει να είναι στρογγυλή, καλά φουσκωμένη και εντελώς αδιάβροχη. Απαγορεύεται η επικάλυψή της με γράσο ή παρόμοιο υλικό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια χρονολογία “γεννήθηκε”

το συγκεκριμένο άθλημα;

Η πετοσφαίριση είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. «Πατέρας» του θεωρείται ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν, και ημερομηνία γέννησης του αθλήματος η 9η Φεβρουαρίου 1895.

Η καλαθοσφαίριση έχει εμπνευστή και δημιουργό της τον Καναδό καθηγητή φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ. Ημερομηνία δημιουργίας – γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 15η Δεκεμβρίου του 1891.

Το ποδόσφαιρο είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα. Ο επίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα. Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παιζόταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας.

Η χειροσφαίριση με κάποιες διαφορές από τη σημερινή της μορφή εμφανίστηκε στη Δανία, τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε παιζόταν με ομάδες απαρτιζόμενες από 11 παίκτες.

Το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο  εξελίχθηκε από τις πρώιμες μορφές του ράγκμπι και του ποδοσφαίρου, και το πρώτο παιχνίδι του παίχτηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1869.

Η υδατοσφαίριση διεξάγεται από το 1900, αν και από τότε έχει αλλάξει πολύ. Συχνά οι κανονισμοί αλλάζουν, σε μια προσπάθεια της διεθνούς ομοσπονδίας να κάνει το άθλημα πιο κινητικό και θεαματικό. Σύμφωνα με μια φήμη, κάποτε στις Ινδίες Άγγλοι το 1850, έφιπποι παίζοντας το πόλο από στραβό χτύπημα έστειλαν τη μπάλα σε παρακείμενη λίμνη. Οι πολίστες βρήκαν την ευκαιρία να βουτήξουν στο νερό για να δροσίσουν την μπάλα και διαπίστωσαν ότι μπορεί να γίνει ένα ανάλογο παιχνίδι μέσα στο νερό. Έτσι, με μια μικρή μπάλα του πόλο παίχτηκε για πρώτη φορά πόλο σε πισίνα που είχε για τέρματα δυο βάρκες σε απόσταση 50 μέτρων.Αργότερα ο χώρος μίκρυνε και η μπάλα μεγάλωσε. Άγγλοι κολυμβητές με φανατικότερο τον Ουίλσον από τη Γλασκώβη οργάνωσαν τους πρώτους αγώνες το 1876.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των παικτών μίας ομάδας, που ξεκινούν έναν αγώνα με τη συγκεκριμένη μπάλα;

Στην πετοσφαίριση κάθε ομάδα έχει από 6 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό της χώρο.

Στην καλαθοσφαίριση κάθε ομάδα έχει από 5 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό της χώρο.

Στο ποδόσφαιρο κάθε ομάδα έχει από 11 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό της χώρο (10 ποδοσφαιριστές και 1 τερματοφύλακα).

Στη χειροσφαίριση κάθε ομάδα έχει από 7 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό της χώρο (6 παίκτες και 1 τερματοφύλακα).

Στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο κάθε ομάδα έχει από 11 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό της χώρο.

Στην υδατοσφαίριση κάθε ομάδα έχει από 7 παίκτες μέσα στην πισίνα (6 παίκτες και 1 τερματοφύλακα).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια είναι η συνολική διάρκεια σε λεπτά,

ενός κανονικού αγώνα στο συγκεκριμένο ομαδικό άθλημα;

Στην πετοσφαίριση δεν υπάρχει χρόνος. Το παιχνίδι τελειώνει όταν μία ομάδα κατακτήσει 3 σετ του παιχνιδιού.

Στην καλαθοσφαίριση ο αγώνας διαρκεί 40 λεπτά (4 περιόδους των 10 λεπτών). Στο ΝΒΑ η διάρκεια είναι 48 λεπτά (4 περίοδοι των 12 λεπτών). Σε κάθε ισοπαλία παίζεται μία παράταση των 5 λεπτών.

Στο ποδόσφαιρο ο αγώνας διαρκεί 90 λεπτά (2 ημίχρονα των 45 λεπτών). Σε κάποιες διοργανώσεις υπάρχει η παράταση των 30 λεπτών για την υποχρεωτική ανάδειξη νικητή.

Στη χειροσφαίριση η διάρκεια του αγώνα είναι 60 λεπτά. Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά.

Στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο  ο αγώνας έχει διάρκεια 60 λεπτών, χωρισμένη σε τέσσερα quarters των 15 λεπτών.

Στην υδατοσφαίριση κάθε αγώνας έχει τέσσερις περιόδους από 8 λεπτά (σύνολο 32).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Σε ποια χώρα ξεκίνησε επίσημα

να παίζεται αυτό το ομαδικό άθλημα;

  Οι απαντήσεις βρίσκονται παραπάνω, στο κείμενο με τις χρονολογίες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποια είναι η ονομασία του

αθλήματος στην αγγλική γλώσσα;

  Οι απαντήσεις βρίσκονται παραπάνω, στο κείμενο για τις μπάλες.

 

     Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

    Να είστε όλοι και όλες καλά μαζί με τις οικογένειές σας.

     #ΜένουμεΣπίτι

 

                      Ιωάννης Τσουμπρής

               Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 

Δημοτικό Σχολείο του Εκπ. Οργ. “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ”