Η “Αυθεντικότητα – Authenticity” του προπονητή-τριας καλαθοσφαίρισης

Η “Αυθεντικότητα – Authenticity” του προπονητή-τριας καλαθοσφαίρισης

ως στοιχείο των αρχών της φιλοσοφίας του

Στο πρόσφατο σεμινάριο μέσω διαδικτύου που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ με τον coach Δημήτρη Ιτούδη, ακούσαμε μεταξύ των αρχών που πρέπει να έχει ένας προπονητής του μπάσκετ, τον όρο “Αυθεντικότητα – Authenticity”.

Με παρακίνησε λοιπόν αυτή η αναφορά του coach Ιτούδη, να γράψω ένα άρθρο σχετικό με την “αρχή της αυθεντικότητας“.

Καταρχάς ο όρος “Αυθεντικότητα – Authenticity”, (μια λέξη γνήσια Ελληνική!) αναφέρεται στη γνησιότητα των χαρακτηριστικών ενός προπονητή.

Πιο αναλυτικά, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, της ποιοτικής απόδοσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης, της δέσμευσης του απέναντι στους παίκτες, στους συνεργάτες, στην διοίκηση, στους φιλάθλους.

Της ειλικρίνειας των λόγων του, της αφοσίωσης του στην προπονητική, και των προθέσεων του μέσα στο χώρο της καλαθοσφαίρισης.

Κάθε προπονητής ή προπονήτρια πρέπει να έχει την ιδιότητα να είναι γνήσιος-α, δηλαδή “αυθεντικός” και “αυθεντική”.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν αυθεντικό προπονητή καλαθοσφαίρισης; Ο coach Ιτούδης είπε “να κάνει ο προπονητής πράγματα που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του, στην επιβολή της πειθαρχίας, στον τρόπο οργάνωσης της καθημερινής προπόνησης, στην ειλικρείνια του γενικά, η οποία θα εκτιμηθεί θετικά από όλους”.

Εγώ θα συμπληρώσω στα πολύ σωστά λόγια του coach Ιτούδη, ότι γενικά οι καταξιωμένοι αυθεντικοί προπονητές έχουν υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

Ωστόσο, υπάρχουν και νεότεροι αυθεντικοί προπονητές, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία τους και μακάρι, να μπορέσουν να βρίσκονται στην σωστή θέση την κατάλληλη ώρα.

Προσωπικά κρίνω έναν προπονητή ως αυθεντικό βλέποντας τις λεπτομέρειες της δουλειάς του.

Πως απευθύνεται στους παίκτες του, όταν μπορώ να παρακολουθήσω τις προπονήσεις του, πως συμπεριφέρεται κάτω από συνθήκες πίεσης και πως καταφέρνει να πάρει κάτι θετικό, όταν όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν μία κατάσταση ως χαμένη.

Πως αποδέχεται τα προσωπικά του λάθη.

Πως διαχειρίζεται την ελευθερία των παικτών του, για να πάρουν εκείνοι αποφάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο προς όφελος της ομάδας.

Πόσο ξεκάθαρες είναι οι ομιλίες του.

Την γενικότερη εξωτερική του εικόνα σαν άνθρωπος, να είναι σωστά ντυμένος στην προπόνηση και στους αγώνες, να έχει λογικές αντιδράσεις με ψυχραιμία στον πάγκο. Να σέβεται τη προσπάθεια του αντίπαλου προπονητή, ειδικότερα στις μικρές αναπτυξιακές κατηγορίες.

Ένας μη αυθεντικός προπονητής, θα “προδοθεί” στις πρώτες δύσκολες καταστάσεις, είτε από τον εαυτό του, είτε από τους παίκτες του.

Ετοιμάστε λοιπόν την αυθεντικότητα σας, πριν εμφανιστείτε στο γήπεδο του μπάσκετ. Δουλέψτε πάνω στην φιλοσοφία σας, να έχετε τα δικά σας αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Νιώστε σιγουριά με τις πεποιθήσεις και τις ιδέες σας.

Να είστε ο εαυτός σας, όχι κάποιος άλλος.

Πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από το στυλ σας, να είστε οι ίδιοι, δηλαδή να μην αλλάζετε τα χαρακτηριστικά σας στοιχεία, απέναντι στην ομάδα σας.

Μην προσπαθήστε να μιμηθείτε κάποιο διάσημο προπονητή που θαυμάζετε.

Σίγουρα, μπορείτε και πρέπει να μάθετε από επιτυχημένους προπονητές, να πηγαίνετε και να παρακολουθήτε τις προπονήσεις τους, αλλά να ενσωματώσετε σωστά, ότι επιλέξετε, στη δική σας φιλοσοφία.

Όποιο και αν είναι το στυλ σας, πρέπει να αλληλεπιδράσετε και να ασχοληθείτε με πολλούς ανθρώπους … παίκτες, διοίκηση, βοηθούς προπονητές, γονείς σε μικρές ηλικίες, αντιπάλους προπονητές και παίκτες, αξιωματούχους, οπαδούς κλπ.

Όλοι θα επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί σας αν είστε αυθεντικός προπονητής, αυθεντική προπονήτρια.

Με κάποιον με τον οποίο ακολουθεί τους κανόνες και σέβεται τους άλλους.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο εν μέσω της παγκόσμιας περιπέτειας του Covid-19, εύχομαι σε όλους τους προπονητές και προπονήτριες να εκμεταλλευθείτε αυτήν την περίοδο για μελέτη και ανασυγκρότηση σε κάθε προσωπικό σας τομέα.

Σας ευχαριστώ για την καθημερινή επικοινωνία μέσα από τα μηνύματα σας και την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων μου.

Τα λόγια σας είναι μία επιπλέον δύναμη για μένα, ώστε να κάνω ότι μπορώ καλύτερο για εσάς, έστω και από απόσταση.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Γιάννης Τσουμπρής

Προπονητής Καλαθοσφαίρισης – Μέλος ΣΕΠΚ – 1993

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.