Οι “Πρώτες Βοήθειες” είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη. Σπουδαίο ρόλο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών παίζει η ψυχραιμία.

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των στελεχών της itsports.gr, οι καθηγητές Καραγάνης Παναγιώτης, Τσίμπας Κωνσταντίνος και Τσουμπρής Ιωάννης, παρακολούθησαν την περίοδο των εορτών, σχετική ημερίδα για τις “Πρώτες Βοήθειες”.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Α.Ο. “Σπύρος Λούης” Κορυδαλλού, με την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (www.eeepf.net) .

50000000

Σπύρος Λούης

Βασικές λοιπόν γνώσεις που αφορούν τις “Πρώτες Βοήθειες”:

 Πριν προχωρήσετε στην παροχή Πρώτων Βοηθειών πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε το πρόβλημα, στη συνέχεια να σκεφτείτε τους παράγοντες επιδείνωσης της υπάρχουσας κατάστασης και τέλος να προβείτε σε ενέργειες που θα εξαλείψουν αυτούς τους παράγοντες, δηλ. θα δώσετε τις Πρώτες Βοήθειες. Διαπίστωση του προβλήματος: Κάθε τραύμα ή ασθένεια εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωσή σας. Οι εκδηλώσεις αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα συμπτώματα και τις ενδείξεις. Συμπτώματα είναι αυτά που βιώνει ή αισθάνεται ο ασθενής και μπορεί να τα περιγράψει. Σημεία είναι όσα ανακαλύπτετε εσείς με τις αισθήσεις σας (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση) κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.

Πρόσθετες οδηγίες στην παροχή Πρώτων Βοηθειών.

 Μην μετακινείτε το θύμα, εκτός αν είναι αναγκαίο, για λόγους ασφαλείας.

 Καθησυχάστε το

 Σκεπάστε το και διατηρήστε το ζεστό.

 Καλέστε γιατρό ή ασθενοφόρο.

Ο Εξοπλισμός του Φαρμακείου σας:

Οινόπνευμα, Βαμβάκι, Οξυζενέ, Γάζες αποστειρωμένες, Παυσίπονο- Αντιπυρετικό, Επίδεσμοι, Αντιϊσταμινική αλοιφή, Λευκοπλάστ, 3 Ενεργό άνθρακα, Θερμόμετρο Φυσιολογικό ορό, Ψαλίδι, Σύριγγες μιας χρήσεως, Νάρθηκες, Γάντια μιας χρήσεως, Αεραγωγό, Φακό, Σημειωματάριο – Στυλό, Ξηρό πάγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν πρέπει να δίνετε φάρμακα χωρίς εντολή γιατρού.

Στην πρώτη φάση της ημερίδας η θεματολογία περιελάμβανε ακόμη την αντιμετώπιση των κατηγοριών ανά τραυματισμό.

Στην δεύτερη φάση της ημερίδας, έγινε επίδειξη και πρακτική για καρδιοαναπνευστική αναζοωγόνηση.

Τα  βήματα της ΚΑΡ.Π.Α.:

1. Φροντίστε για την ασφάλεια τη δική σας και του θύματος.

2. Ελέγξτε αν το θύμα αντιδρά, ρωτώντας το δυνατά «είσαι καλά; είσαι καλά;» και κουνώντας ελαφρά τους ώμους του. Εάν δεν αντιδρά:

3. Φωνάξτε για βοήθεια από τους περαστικούς.

4. Απελευθερώστε τους αεραγωγούς. Επιτυγχάνετε με έκταση του κεφαλιού, έλξη και ανύψωση της κάτω γνάθου και αφαίρεση τυχόν ξένου σώματος από το στόμα.

5. Ελέγξτε αν αναπνέει Για να ελέγξετε αν το θύμα αναπνέει πλησιάστε το αυτί σας κοντά στο στόμα και την μύτη του για όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα για να αισθανθείτε και να ακούσετε αν βγαίνει αέρας. Ταυτόχρονα μπορείτε να δείτε αν ο θώρακας του 26 θύματος ανεβοκατεβαίνει. Αν δεν ακούσετε και δεν αισθανθείτε τον αέρα και δεν βλέπετε τον θώρακα να ανεβοκατεβαίνει και ταυτόχρονα υπάρχει κυάνωση τότε καλέστε το 166.

6. Καλέστε το 166 ή το 112

7. Ξεκινήστε αμέσως τις στερνικές συμπιέσεις (30 στερνικές συμπιέσεις) προκειμένου να αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία του θύματος Για να κάνετε συμπιέσεις: Τοποθετήστε τη βάση της παλάμης στο κέντρο του στέρνου. Ακουμπήστε από πάνω την άλλη σας παλάμη, πλέξτε τα δάχτυλα των δύο χεριών μεταξύ τους και πιέστε το στήθος, έχοντας τα χέρια σας τεντωμένα και χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος σας, έτσι ώστε κάθε φορά να υποχωρεί το στήθος κατά 4-5 εκατοστά.

8. Δώστε δύο διαδοχικές εμφυσήσεις (τεχνητή αναπνοή) Για να κάνετε σε κάποιον τεχνητή αναπνοή, τεντώστε το κεφάλι του προς τα πίσω, ανασηκώστε το πιγούνι, κλείστε τη μύτη του, πάρτε μία ανάσα, εφαρμόστε το στόμα σας στο στόμα του θύματος και φυσήξτε σταθερά και απαλά. Δείτε το στήθος να ανεβαίνει. Μόλις το στήθος επανέλθει, δώστε δεύτερη εμφύσηση κατά τον ίδιο τρόπο.

9. Συνεχίστε με κύκλους 30 στερνικές συμπιέσεις, 2 εμφυσήσεις μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, την ανάνηψη του ατόμου ή την δική σας εξάντληση. Αν το θύμα αρχίσει να αναπνέει, τοποθετήστε το σε θέση ανάνηψης

 Εγίνε ακόμη και επίδειξη της λειτουργίας του απινιδωτή. ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ( AED ) είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης ,τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητα του. Επειδή είναι ιδιαίτερα μικρά σε μέγεθος και πολύ εύκολα και απλά στην χρήση τους έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία όπως ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, γήπεδα, χώροι συναυλιών, πλοία όλων των τύπων (κρουαζιερόπλοια, yachts, ιστιοπλοϊκά, εμπορικά) χώροι αθλοπαιδιών, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, γυμναστήρια, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα ναυαγοσώστες με αποκλειστικό στόχο να μεγαλώσει ο αριθμός ευκαιριών για να σωτηρία των ατόμων που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίοι οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές επειδή κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι κρίσιμο για τον ασθενή που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς. Επίσης σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ο χρήστης του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή να παραδίνει ταυτόχρονα και τεχνητή αναπνοή ( CPR ). Σχεδόν όλα τα αεροπλάνα πλέον είναι εξοπλισμένα με αυτομάτους εξωτερικούς απινιδωτές (όπως η AEGEAN AIRLINES και οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ στα υπερατλαντικά ταξίδια της).

Καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους από ξαφνική ανακοπή καρδιάς σε πολλούς δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αυτήν την στιγμή είναι να υπάρχει ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής έτοιμος προς χρήση.

Στο εξωτερικό «ΟΛΑ» τα αεροδρόμια διαθέτουν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές ενώ εδώ στην Ελλάδα προς το παρόν μόνο το Ελευθέριος Βενιζέλος διαθέτει.

Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στους συντελεστές της πραγματοποίησης της ημερίδας!

itsports.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.