Η συνδυασμένη άμυνα στην καλαθοσφαίριση, μπορεί να έχει τις παρακάτω βασικές μορφές:
-
1 man to man & 4 ζώνη. Ένας πολύ καλός αντίπαλος έχει προσωπικό μαρκάρισμα και οι υπόλοιποι συμπαίκτες τοποθετούν έναν σχηματισμό ζώνης, που ταιριάζει στο προφίλ της ομάδας και στις ικανότητες των υπολοίπων αντιπάλων παικτών.
-
2 man to man & 3 ζώνη. Δύο πολύ καλοί αντίπαλοι έχουν προσωπικό μαρκάρισμα και οι υπόλοιποι τρεις αμυντικοί τοποθετούν έναν σχηματισμό ζώνης, που ταιριάζει στο προφίλ της ομάδας και στις ικανότητες των υπολοίπων αντιπάλων παικτών.
Άλλες λιγότερο συνηθισμένες μορφές συνδυασμένης άμυνας είναι:
-
3 man to man & 2 ζώνη. Τρεις αντίπαλοι που είναι πολλοί καλοί στο περιφερειακό παιχνίδι μαρκάρονται man to man και οι δύο συμπαίκτες εστιάζουν την προσοχή τους στην αμυντική αλληλοκάλυψη των συμπαικτών τους, μέσα στο ζωγραφιστό (παράλληλη ή κάθετη διάταξη, low eye, high eye, ανάλογα με το προφίλ των παικτών).
-
4 man to man & 1 ζώνη. Ένας πολύ καλός ψηλός υποστηρίζει την αμυντική προσπάθεια των περιφερειακών συμπαικτών. Οι περιφερειακοί παίζουν άμυνα «close in», οδηγώντας επιλεγμένες επιθετικές τακτικές με χρήση ντρίπλας πάνω στον ψηλό παίκτη, τον οποίο καλύπτουν με εξαιρετικές αμυντικές περιστροφές.
Η διάσπαση μίας τέτοιας αμυντικής τακτικής, άλλοτε με screens και άλλοτε με κινήσεις των παικτών στα αδύνατα σημεία της ζώνης, οριοθετούν τις προσπάθειες για την επίτευξη καλαθιού. Οι προπονητές συνήθως επιλέγουν ότι θα τους βοηθήσει για να μην αχρηστευθούν τα επιλεγμένα screens και να είναι αναποτελεσματική η αμυντική βοήθεια των παικτών της ζώνης.
Επιλέγουν λοιπόν ανάμεσα από τις εξής περιπτώσεις:
-
Εκμετάλλευση του καλού ή των καλών παικτών που μαρκάρονται ατομικά.
-
Επιθετικές επιλογές χωρίς τον καλό ή τους καλούς παίκτες.
-
Επίθεση με όλους τους παίκτες.
-
Επίθεση με μία τακτική που οι παίκτες ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά , εναντίον άμυνας ζώνης.