Στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ποδηλατοδρόμιο ή Γήπεδο ποδοσφαίρου; 1935

Στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης”.

Βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, κατασκευάστηκε την περίοδο 2003-2004 σε χρόνο ρεκόρ (14 μήνες) και το έργο παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2004. Χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς διεξήχθησαν αγώνες του τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η ονομασία “Γ. Καραϊσκάκης”, δόθηκε προς τιμήν του αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1782-1827), που σκοτώθηκε στο Νέο Φάληρο, πολύ κοντά στην τοποθεσία του σημερινού γηπέδου, κατά την Επανάσταση του 1821.

Είναι η έδρα του Ολυμπιακού, του Εθνικού Πειραιώς (η ομάδα διατηρεί το δικαίωμα χρήσης αλλά χρησιμοποιεί το γήπεδο στο Ελληνικό), του Ατρόμητου Πειραιώς εφόσον αγωνίζεται σε επαγγελματικές κατηγορίες και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Το στάδιο Καραϊσκάκη κατασκευάστηκε αρχικά, ως «Ποδηλατοδρόμιο», το 1895 για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς.

Το 1964 ανακατασκευάστηκε και μετονομάστηκε σε στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν στις 11 Μαρτίου του 1964 και το κόστος του ήταν 20.000.000 δραχμές.

Οι προσπάθειες μετατροπής του γηπέδου από ποδηλατοδρόμιο σε γήπεδο ποδοσφαίρου, είχαν ξεκινήσει από το 1934. Οι προηγούμενες απόπειρες για την νέα διαρρύθμιση του χώρου, ήταν άκαρπες. Άλλοτε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα και άλλοτε γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα πρόσωπα, ο χώρος παρέμενε ως ποδηλατοδρόμιο. Συνεπώς, τα σωματεία που προσπαθούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή, δεν είχαν έναν χώρο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φιλάθλων τους.

Τα συστεγαζόμενα σωματεία του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. και του Εθνικού Ο.Φ.Π.Φ. το 1934 προχώρησαν στην δημιουργία μίας «Διαχειριστικής Επιτροπής του Γηπέδου», που ανέλαβε την ευθύνη της μελέτης για την νέα μορφή του χώρου.

  Τον Φεβρουάριο του 1935, ανακοίνωσαν τα πρώτα τους αποτελέσματα, για την προσπάθεια τους. Σύμφωνα με την επιτροπή, συγκεντρώθηκαν τα εξής ποσά για την έναρξη της πρώτης σειράς των έργων:

  1. Από το Υπουργείο Παιδείας                                               20.000 δραχμές

  2. Από την Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών – Πειραιώς   35.000 δραχμές

  3. Από τα διαφημιστικά δικαιώματα                                  20.000 δραχμές

  4. Από τον Δήμο Πειραιώς                                                    150.000 δραχμές

Η επιτροπή αναφέρει σε έγγραφο της εποχής, ότι απέναντι από την υπάρχουσα μπετόν-αρμέ εξέδρα των 2000 θέσεων, μπορεί να γίνει:

  • ανέγερση νέας εξέδρας, κάτω από την οποία θα μπορέσουν να εγκατασταθούν τα γραφεία και τα εντευκτήρια των σωματείων,

  • τα νέα υγιεινά αποδυτήρια με λουτρά,

  • περίφραξη του γηπέδου από σιδερένιο φράκτη,

  • ανύψωση του στίβου, για ευκολότερη αποχέτευση των υδάτων της βροχής,

  • δημιουργία σκοπευτηρίου, στον ελεύθερο χώρο.

      Η συνολική δαπάνη υπολογίστηκε στις 500.000 δραχμές.

Επειδή δεν είχε συγκεντρωθεί όλο το απαιτούμενο ποσό, η επιτροπή αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανεύρεση νέων χρηματικών πόρων.

Η πρόταση της επιτροπής είναι, οι φίλαθλοι και των δύο σωματείων, μέσα από μηνιαίες συνδρομές να συμβάλουν στην συγκέντρωση των υπολοίπων χρημάτων. Σαν ανταπόδοση σε αυτή τους την προσπάθεια, θα αποκτήσουν εισιτήρια διαρκείας, για όλη την περίοδο διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών συναντήσεων.

Προτείνονται συνδρομές των χιλίων ή των πεντακοσίων δραχμών, που θα δίνονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις των εκατό δραχμών.

Η προσπάθεια των σωματείων υπογράφεται από τους:

Πλάτων Λογοθέτη, Στ. Μαραγκουδάκη, Γεώργιο Κοντό, Βασίλειο Ανδριανόπουλο (ως διαχειριστική επιτροπή γηπέδου Νέου Φαλήρου)

Πλάτων Λογοθέτη, Παναγιώτη Καλατζάκο, Πέτρο Ποταμιανό, Νικόλαο Βελλή (ως επιτροπή εξευρέσεως πόρων)

itsports.gr