Παίζοντας εναντίον άμυνας ζώνης.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μία συγκεντρωτική γνώση από την προπονητική εμπειρία των τελευταίων 20 ετών.

Το πρώτο στοιχείο μίας επιθετικής προσέγγισης εναντίον άμυνας ζώνης είναι ο σκοπός της αντίδρασής σας απέναντι στην αντίπαλη ομάδα, δηλ. να βρείτε τις ιδανικές περιοχές σκοραρίσματος.

Μία πρώτη προσπάθεια εναντίον άμυνας ζώνης, πάντα σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δικής σας ομάδας απέναντι στην αντίπαλη ομάδα, είναι η αλλαγή του ρυθμού στο παιχνίδι.

Μία γρήγορη ανάπτυξη στο επιθετικό transition παιχνίδι, στοχεύοντας σε πρώτη φάση τις πιθανότητες για κάποιο πλεονέκτημα στη λογική της early offense.

Όταν η αμυνόμενη ομάδα τοποθετηθεί στον προσχεδιασμένο τρόπο δράσης της, ανάλογα και με το χρονικό σημείο του παιχνιδιού, πρέπει να αντιδράσετε με σκεπτικό:

 

1. Να «απλώσετε» τους παίκτες σας στον χώρο του γηπέδου και να δημιουργήσετε καταστάσεις υπερφόρτωσης και κακής αμυντικής ισορροπίας.

Να αναγκάσετε την αμυντική μετακίνηση να φανερώσει μειονεκτήματα.

 

2. Να παίξετε με απλές λογικές κατευθύνσεις.

Έτσι, θα αποφύγετε τις κακές συνεργασίες των παικτών σας στην επίθεση, παίζοντας με σχέδιο ανεξάρτητα από τη διάταξη της άμυνας.

 

3. Να εξειδικεύσετε στα επιθετικά σας ατού τις επιλογές σκοραρίσματος.

Αυτή η προσπάθεια αφορά τόσο τους πρωτοκλασάτους παίκτες σας, όσο και τους παίκτες με μικρότερη επιθετική ικανότητα. Όλοι μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τις ικανότητες τους στην τακτική της επίθεσης σας.

 

4. Να έχετε δύναμη κοντά στο καλάθι για τα απαραίτητα επιθετικά ριμπάουντ.

Σε σχέση με τις επιλεγμένες περιοχές για την προσπάθεια του σουτ, να μπορείτε να έχετε σωστή διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ και αμυντική ισορροπία.

 

   Με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέξτε την επιθετική σας προσέγγιση απέναντι στην άμυνα ζώνης.

   Προετοιμάστε τις ειδικές ασκήσεις στο περιεχόμενο της προπόνησης.

    Οι ειδικές ασκήσεις θα αυτοματοποιήσουν τις ενέργειες των παικτών.

Αναζητήστε προτάσεις για επιθετικές τακτικές μέσα από τον όγκο της πληροφόρησης της εποχής μας, «φιλτράροντας» τα πιο λειτουργικά στοιχεία για τη δική σας ομάδα.

Καλή επιτυχία.

Coach Γιάννης Τσουμπρής