[pdf-embedder url=”https://itsports.gr/wp-content/uploads/2015/05/convert-jpg-to-pdf.net_2015-07-18_11-36-56.pdf”]
Basketball. Προπονήσεις μεταβατικής περιόδου καλαθοσφαίρισης της παιδικής ομάδας του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2002. pdf.
Καθοριστική η σημασία που έχει η μεταβατική περίοδος στον ετήσιο προπονητικό σχεδιασμό.
Η βελτίωση ή η διατήρηση ενός επιθυμητού επιπέδου δύναμης είναι εφικτή μόνο όταν υπάρχει ένα επαρκές φορτίο και προπονητική ένταση ανάλογη. Οι παίκτες σε όλη την διαρκεια της αγωνιστικής περιόδου έχουν δουλέψει σκληρά για να κερδίσουν σε ικανότητες, φυσική κατάσταση και δύναμη. Η αποχή ή η μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της προπόνησης –ειδικά της δύναμης- θα οδηγήσει σε εμφάνιση των αποτελεσμάτων της “μη προπόνησης”. Μείωση της δύναμης θα οδηγήσει σε μείωση της ισχύς άρα και σε μείωση της ταχύτητας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για έναν ανενεργό αθλητή το ποσοστό απώλειας δύναμης την μέρα μπορεί να είναι 3-4% για την πρώτη βδομάδα (Appel 1990)
ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
-
Βελτίωση ατομικής τεχνικής
-
Διατήρηση υψηλού επιπέδου δύναμης
-
Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
-
Επισήμανση προβλημάτων τραυματισμού και αντιμετώπιση τους
-
Επισήμανση μυϊκών ανισορροπιών και αντιμετώπιση τους
- Επισήμανση προβλημάτων επιπλέον κιλών και αλλαγή διατροφικών συνηθειών για αντιμετώπιση του προβλήματος
Μετά την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση των αθλητών ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα 7-10 ημερών ξεκούρασης. Η μεταβατική περίοδος διαρκεί από 4 έως 8 εβδομάδες με ένταση μέτρια και ποσότητα υψηλή και συνολικά 5 με 6 προπονήσεις την εβδομάδα.