#ΜένουμεΑσφαλείς – “Γυμναστική για Ζευγάρια”

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ζευγάρια, σε ανοικτό χώρο με λίγα υλικά και το βάρος του σώματος.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν:

η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Λιάνα-Στέλλα Μπρόκου και

ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιάννης Τσουμπρής.

Γυμναστική για Ζευγάρια ή αλλιώς γυμναστική για δύο, με 11 ασκήσεις για να κάνετε με τη φίλη σας ή το φίλο σας πιο όμορφο το πρόγραμμά σας.

Σε μία χρονική περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε ασφαλείς και υγιείς, με τα γυμναστήρια κλειστά, μπορείτε να κάνετε το γυμναστικό σας πρόγραμμα πιο διασκεδαστικό!

Δοκιμάστε λοιπόν, τη γυμναστική για δύο, με τη φίλη σας ή το φίλο σας!

Εκτός του ότι θα δώσετε κίνητρο o ένας συν-ασκούμενος  στον άλλο/στην άλλη, θα συνειδητοποιήσετε πόσο πιο γρήγορα θα περάσετε μαζί ευχάριστα το χρόνο της προπόνησης. 

Δοκιμάστε τις ασκήσεις για δύο που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε σε ανοικτό και ασφαλή χώρο! Πρώτα με τη συμβουλή του ιατρού σας και με προσοχή στη διατροφή, στην ενυδάτωση και στον καλό νυκτερινό ύπνο!

 

Επιλέξτε για τις ασκήσεις του προγράμματος από ένα έως τρία σετ ανά άσκηση, με 8 έως 12 επαναλήψεις ανάλογα με το επίπεδό σας.

Διαμορφώστε ανάμεσα στις ασκήσεις σωστό διάλειμμα για ενυδάτωση και ξεκούραση.

Ξεκινήστε κάθε νέα εκτέλεση της άσκησης, έτοιμοι για να δώσετε με προσοχή τον καλύτερο εαυτό σας!

 

Για την πραγματοποίηση των ασκήσεων της γυμναστικής μας, η προθέρμανση αποτελεί βασικό πρακτικό κομμάτι του σχεδιασμού.

Η κατάλληλη σωματική προετοιμασία για την επιβάρυνση του γυμναστικού προγράμματος, περιορίζει τα πιασίματα, τους τραυματισμούς και τις θλάσεις στους μύες. Aν ανήκετε σε αυτούς που πρόσφατα ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με γυμναστική λόγω της καραντίνας, θα πρέπει από την αρχή να κατανοήσετε τη σημασία της προθέρμανσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να την παραλείπετε.

Συνοπτικά η προθέρμανση αυξάνει την ταχύτητα και την δύναμη μυϊκής συστολής, βελτιώνει την συνεργασία και το συντονισμό των μυών, βοήθα στην αποφυγή τραυματισμών, αυξάνει την ικανότητα απόδοσης έργου, βοήθα τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες και τέλος ενισχύει την ψυχολογική διάθεση για άσκηση.

Οι διατάσεις είναι επίσης,πολύ σημαντικές, αλλά είναι μέρος της προθέρμανσης και όχι η προθέρμανση.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν πότε και πως να κάνουν διατάσεις. Άλλοι πάλι αποφεύγουν τις διατάσεις είτε γιατί θεωρούν, ότι τις κάνουν δεν τις κάνουν είναι το ίδιο είτε απλά γιατί πλήττουν να τις προσθέσουν στο πρόγραμμά τους.

Αγνοούν πλήρως τους κινδύνους από την παράβλεψη τους.

Εκτελέστε κάθε άσκηση με προσοχή στις λεπτομέρειες της κάθε κίνησης και με άνετη αναπνοή. Μοιραστείτε δημιουργικά και με κέφι κάθε δευτερόλεπτο της κοινής σας συμμετοχής στις ασκήσεις!

Καλή προπόνηση σε κάθε συν-ασκούμενο του προγράμματος της Γυμναστικής για Ζευγάρια!

 

   Γιάννης Τσουμπρής – Λιάνα-Στέλλα Μπρόκου

Μάιος 2020