Θεωρητική και Πρακτική Εισήγησης της Σπαθασκίας, του Φίλιππου Μύλλερ

 

 

Ένα από τα πρώτα βιβλία της τέχνης της σπαθασκίας που εκδοθήκαν στην Ελλάδα.

 

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά

Το βιβλίο του Φίλιππου Μύλλερ με τίτλο ‘Θεωρητική και Πρακτική Εισήγησης της Σπαθασκίας’, ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία που αφορά τη τέχνη της σπαθασκίας και εκδόθηκε το 1847 στο νεοσύστατο βασίλειο της Ελλάδος.

greek_113

 Εξοπλισμός της εποχής

Για τον Φίλιππο Μύλλερ δε είναι γνωστά πολλά. Ήρθε με το επιτελείο του Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα για να στελεχώσει και να εκπαιδεύσει τον νεοσύστατο Ελληνικό τακτικό στρατό του βασιλείου της Ελλάδος.

screenshot-2014-07-24-23-10-181

 

Ο χαιρετισμός

Ο Φίλιππος Μύλλερ ήταν δάσκαλος σπαθασκίας της Βασιλικής Ελληνικής Στρατιωτικής Σχολής και προφανώς εκπαίδευε τους Έλληνες στρατιωτικούς με τις αρχές του Βαυαρικού βασιλικού στρατού.

screenshot-2014-07-24-23-10-45Κινήσεις μονομαχίας

Ο βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach) ήταν πρίγκιπας της Βαυαρίας και γιος του Λουδοβίκου του Α της Βαυαρίας, ο οποίος είχε υποστηρίξει την Ελληνική επανάσταση ενάντια στους Οθωμανούς και ήταν μεγάλος φιλέλληνας. Όταν αποφασίστηκε ο δευτερότοκος γιος του Όθωνας να στεφτεί βασιλιάς των Ελλήνων, οι Βαυαροί έστειλαν στην Ελλάδα μαζί με το επιτελείο του που στελέχωναν την ‘αυλή’ του Όθωνα, Βαυαρούς αξιωματικούς καθώς 3.850 στρατιώτες που στελέχωναν τον τακτικό στρατό του βασιλείου της Ελλάδος που βαθμιαία συμπληρώθηκε από Γερμανούς εθελοντές.

Οι αξιωματικοί και οι παράγοντες που στελέχωναν το στρατό, ονομάζονταν Königlich bairischen Hilfskorps και σε αυτούς ανήκε και ο Φίλλιπος Μύλλερ. Μετά τη διάλυση του άτακτου στρατού των Ελλήνων, όσοι επιθυμούσαν να καταταχτούν στο τακτικό στρατό, καταταχτήκαν και καταρτίσθηκαν μόνο δύο ελαφρά τάγματα (“ακροβολισταί”), τα οποία ενσωμάτωσαν εθελοντές από τη Μάνη και τη Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, υπήρχε το πεζικό της γραμμής, με μικτή ελληνοβαυαρική σύνθεση στην αρχή και αμιγώς ελληνική μετά το 1840. Κάθε τάγμα, από τα τρία που τελικά δημιουργήθηκαν, αποτελείτο από 6 λόχους των 120 περίπου ανδρών έκαστος. Επικεφαλής των ταγμάτων διορίστηκαν παλιοί οπλαρχηγοί του Αγώνα. Θέσεις στο στρατό κατέλαβαν και οι Βαυαροί, καθώς και φιλέλληνες. Ιδίως στα τεχνικά σώματα, πυροβολικό-μηχανικό, η παρουσία των αλλοδαπών αξιωματικών και βαθμοφόρων αποτελούσε την πλειονότητα. Αλλά στοιχεία για τον Φίλιππο Μύλλερ που γνωρίζουμε είναι πως παντρεύτηκε Ελληνίδα και έμαθε άπταιστα την Ελληνική γλώσσα ενώ πιθανός να είχε λάβει το μετάλλιο του σταυρού των ιπποτών (Ritterkreuz) της δεύτερης κλάσης. Επίσης πριν γίνει εκπαιδευτής υπηρετούσε στο Ελληνικό πυροβολικό.

Στο βιβλίο του επικεντρώνετε στη τέχνη της χρήσης της σπάθης. Δίνει λεπτομερές στοιχεία για το πως ξεχωρίζεις ένα καλό σπαθί, καθώς και το πώς συντηρείς αυτό. Εκτός από τη περιγραφή των θέσεων φύλαξης, των βηματισμών, των σπαθισμών, προσποιήσεις και άλλων που αφορά τη τέχνη, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η προσέγγιση του προς τους αριστερόχειρες αλλά προπάντων για τους άτεχνους. Δηλαδή αυτών που ενώ δεν έχουν σχέση με τη τέχνη της σπαθασκίας, ξιφομαχούν. Γράφει ο Μύλλερ στο κεφάλαιο αυτό:

‘Άτεχνος ήνε , όσις διασπαθιζόμενος ακολουθεί την φυσικήν ορμήν της ψυχής του, χωρίς να γνωρίζει τους κανόνες της τέχνης’.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του υπάρχουν πίνακες προπονητικής καθώς και σχεδιασμένες ενασκήσεις.

Τέλος τα σχέδια σχεδιάστηκαν από τον αγαλματοποιό κ. Κ. Σιγελ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.