Κεφάλαιο 5…
Οι επιλογές του σουτ μετά από ντρίπλα και μετά από υποδοχή μπάλας προπονούνται καθημερινά.
Διδάσκονται αυτές οι επιλογές να έχουν σχέση με τη θέση του αθλητή μέσα στο γήπεδο και σε σχέση με το χρονόμετρο.
Επιμένουμε, στο τρόπο εκτέλεσης με τα πόδια σε άνοιγμα όσο των ώμων.
Προσέχουμε τα γόνατα να είναι λυγισμένα μέχρι το όριο των παπουτσιών, με το κέντρο βάρους του σώματος να προσδιορίζεται μέσα στο χώρο των παπουτσιών.
Ελέγχουμε για το πιάσιμο της μπάλας μόνο με τα δάχτυλα, με τον αγκώνα πρώτα κλειστό κοντά στο σώμα και μετά να δείχνει προς το καλάθι, με το βλέμμα στο κέντρο του καλαθιού, με το χέρι που «ακολουθεί» την πορεία της μπάλας και τα δάχτυλα που «δείχνουν» προς το έδαφος.
Οι επιλογές lay up προπονούνται και στις δύο πλευρές του καλαθιού.
Η εξάσκηση στις ελεύθερες βολές είναι καθημερινή, γίνονται σε μορφή διδασκαλίας και σε κύκλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τις επόμενες φορές με πίεση ψυχολογική και τρέξιμο ώστε να πλησιάζουν τις αγωνιστικές συνθήκες.
Μία προπόνηση της εβδομάδας ξεκινά πάντα με την βασική τεχνική του σουτ.
Τα παιδιά καθοδηγούνται έτσι ώστε να ξεκινούν από κοντά και σταδιακά να απομακρύνονται από το καλάθι.
Στο προπονητικό διπλό μίας προπόνησης κάθε παίκτης να παίρνει max 5 επιλογές σουτ και να κρατιέται στατιστική συν τις ελεύθερες βολές.
Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις και φυσικά κάθε προπονητής μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του.
Το πιο σημαντικό σε κάθε άσκηση σουτ ειδικά για το παιδικό μπάσκετ, είναι να μπορεί ο προπονητής να επεμβαίνει με την διδασκαλία στην βελτίωση των παιδιών.
Δώστε στα παιδιά την αίσθηση της εμπιστοσύνης για να εκτελέσουν σουτ. Ξεκινήστε από την παρατήρηση κάποιων στοιχείων που τα κάνουν σωστά. Στη συνέχεια αρχίστε να βάζετε διορθώσεις.
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι το σουτ στο μπάσκετ είναι από τις πιο δύσκολες δεξιότητες και χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση για την απόκτηση σωστού ρυθμού στην εκτέλεση.
Προσπαθήστε να είστε απλοί στην διδασκαλία σας. Πολλές φορές η υπερβολική ανάλυση κατευθύνει τη προπόνηση του σουτ στην «παράλυση». Λέξεις «κλειδιά» βοηθούν τους νεαρούς παίκτες να αποκτήσουν τα στοιχεία ενός καλού σουτέρ.
Στην όλη προσπάθεια για την καθημερινή βελτίωση των παιδιών, χρειάζεται να κατανοήσουν απόλυτα τα στοιχεία της δεξιότητας αυτής.
Τα βασικά αυτά στοιχεία οδηγούν στην τελειοποίηση της τεχνικής φόρμας του σουτ. Μέσα από ώρες και ώρες ποιοτικής προπόνησης θα καταφέρουν να γίνουν μεγάλοι σκόρερ.
Στην ορολογία του αμερικάνικου τρόπου διδασκαλίας του σουτ, συναντάμε την συντομογραφία της λέξης «B.E.E.F.» που εκφράζει τα παρακάτω στοιχεία του σουτέρ:
Balance.
Ισορροπία του αθλητή στα πόδια.
Elbow in tight.
Ο αγκώνας του χεριού που εκτελεί το σουτ, βρίσκεται κοντά στο σώμα του αθλητή και η μπάλα, με τον πήχη του χεριού και τον αγκώνα, ορίζουν μία ευθεία γραμμή.
Το άλλο χέρι βρίσκεται στο πλάι και λειτουργεί και ως «σκόπευτρο».
Eyes on basket.
Το βλέμμα του αθλητή στοχεύει στο καλάθι, ανάλογα με την θέση του μέσα στο γήπεδο.
Follow thru.
Το χέρι που απελευθερώνει την μπάλα, ακολουθεί την πορεία της προς το καλάθι.
Ο σουτέρ στο παιδικό μπάσκετ μαθαίνει να απελευθερώνει την μπάλα με την κίνηση του καρπού και όχι να σπρώχνει την μπάλα. Αυτά τα στοιχεία έχουν την βάση τους στην διδασκαλία που έχει προηγηθεί με την μίνι μπάλα σε προηγούμενα χρόνια. Τώρα ο παίκτης θα εξελιχθεί.
https://www.youtube.com/watch?v=ow28QpiHHdc
Σε αρκετές αναφορές για την εκτέλεση του σουτ και την διδασκαλία του, συναντάμε τα παρακάτω οκτώ στοιχεία τα οποία θα αναφέρω με την ορολογία τους:
EYES ON TARGET
STANCE AND BALANCE
SHOT POCKET
GRIP
BALANCE HAND
DELIVERY
UPFORCE AND LANDING
FOLLOW-THROUGH