Εκτέλεση πάσας με το ένα χέρι

Εκτέλεση πάσας με το ένα χέρι

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1940, στην διδασκαλία και στις επιλογές  της  τακτικής, η πάσα με το ένα χέρι, είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλής.

Η πάσα αυτή χρησιμοποιείτο με επιτυχία απέναντι στις πιεστικές άμυνες της εποχής.

one hand pass

Στην τεχνική της ανάλυση, η πάσα αυτή εκτελείται με τον πήχη να είναι αρχικά παράλληλος με την γραμμή του σώματος. Καθώς το σώμα του αθλητή λυγίζει προς τα εμπρός, η πάσα φεύγει προς τον στόχο της, με μία επαφή του δείκτη και την κίνηση του καρπού, σε συνεργασία με τον πήχη που απλώνει προς την κατεύθυνση της πάσας.

Κατά την κίνηση της πάσας, το αντίθετο πόδι ως προς την κατεύθυνση της πάσας, εκτελεί ένα μικρό και γρήγορο πλάγιο βήμα. Η μεταβίβαση επιλέγεται να γίνει στην αδύνατη πλευρά του αμυνόμενου στην μπάλα και σε έναν πλάγιο συμπαίκτη.

Γενικές συμβουλές από τους προπονητές της εποχής Kenneth Hashagen (USANAV, Memphis) και Justin Barry  (University of Southern California) για τις πάσες:

 1. Η υποδοχή της μπάλας πρέπει να γίνεται έτσι ώστε, η επόμενη πάσα να μπορεί να εκτελεστεί άμεσα, εφόσον υπάρχει ως διαθέσιμη επιλογή.

 2. Μην επιτρέπεται αργές κινήσεις να «τηλεγραφούν» δηλ. να φανερώνουν τις επιλογές της πάσας σας στον αντίπαλο.

 3. Κάθε φάση μεταβίβασης, απαιτεί σωστή επιλογή στην ταχύτητα και στο είδος της πάσας.

 4. Όλες οι πάσες γίνονται στο χώρο που ορίζει το σώμα του συμπαίκτη, με εξαίρεση την χαμηλή πάσα του μπόουλινγκ, όπου η συγκεκριμένη πάσα εκτελείται χαμηλά.

 5. Στην πάσα, μείνε με το βλέμμα στο γήπεδο, ήρεμος και χαλαρός, για να έχεις την καλύτερη επιλογή.

 6. Σε όλες τις πάσες με το ένα χέρι , το αντίθετο πόδι κινείται προς τα εμπρός.

 7. Πριν εκτελέσεις την πάσα, κάνε μία γρήγορη κοφτή κίνηση προς την κατεύθυνση της πάσας, για να ελέγξεις την ετοιμότητα του συμπαίκτη σου.

 8. Σε παίκτη που κινείται προς το καλάθι, να θυμάσαι ότι η πάσα πρέπει να κατευθυνθεί λίγο πιο μπροστά από τον συμπαίκτη.

 9. Οι επιλογές της πάσας εξαρτώνται από τον σωματότυπο των αντιπάλων παικτών.

 10. Πάσαρε πάντοτε στο χέρι που βρίσκεται μακρύτερα από τον αντίπαλο που μαρκάρει τον συμπαίκτη σου.

 11. Κάθε πάσα μέσα στο «ζωγραφιστό» και κάτω από το καλάθι, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ολοκλήρωση της.

 12. Ανάπτυξε την αίσθηση των δακτύλων σου και του καρπού στην ολοκλήρωση κάθε πάσας και στα δύο σου χέρια.

Coach John Tsoumpris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.