Φυσική Αγωγή και Σχολικός Αθλητισμός

Η άθληση είναι πριν από όλα ψυχαγωγία. 

Η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις στην σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Τα παιδιά αποκομίζουν σημαντικά φυσικά και ψυχικά οφέλη από τη συμμετοχή σε σχολικά προγράμματα σωματικής δραστηριότητας.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι η γυμναστική και οι αθλοπαιδιές, οι οποίες οδηγούν στην απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης και ταυτοχρόνως καλλιεργούν την ομαδικότητα και την ευγενή άμυλα.

Το μάθημα της Φυσική Αγωγής έχει ως στόχο την καλλιέργεια των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων του παιδιού μέσω της οποίας ενισχύεται η φυσική, ατομική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε μη ανταγωνιστικές, ψυχαγωγικές σωματικές δραστηριότητες, ήπιας έντασης με τις οποίες ενισχύεται η σημασία της συμμετοχής έτσι ώστε να λαμβάνει μέρος όλη η τάξη.

Ο αθλητισμός προστατεύει την υγεία των παιδιών.

Ο καταλυτικός ρόλος της άσκησης στον έλεγχο του σωματικού βάρους αναγνωρίσθηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή φυσική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μείωση των παραγόντων κινδύνου στεφανιαίας νόσου, βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, διατήρηση του βασικού μεταβολισμού, βελτίωση της δύναμης, αντοχής και ευλυγισίας των μυών, διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής μάζας, θετική επίδραση στην όρεξη και στην πρόσληψη τροφής, μείωση της οστεοπόρωσης, ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και της παχυσαρκίας και των συνοδών της νοσημάτων και τέλος θετική επίδραση στην ψυχική και πνευματική υγεία και στην ευεξία του ατόμου.

Ο αθλητισμός στο σχολείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών για κοινωνική ενσωμάτωση, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη, βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, βοηθά στη θετική απασχόληση των παιδιών και τα προφυλάσσει από αρνητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, συμμετοχή και επιτυχία στα μαθήματά τους.

Ο σχολικός αθλητισμός έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να διαμορφώσουν αθλητική συμπεριφορά, να μάθουν να αποδέχονται τους κανόνες και τις αποφάσεις των κριτών, να σέβονται τον αντίπαλο, να αποδέχονται με σύνεση την ήττα ή τη νίκη και να αποκτήσουν φίλαθλο πνεύμα.

Ως αποτέλεσμα έχει την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως του ομαδικού πνεύματος, της συνεργασίας, της συμμετοχής και της επικοινωνίας, καθώς και την καλλιέργεια και ανάδειξη των φυσικών ικανοτήτων, των κινητικών δεξιοτήτων και των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών.

 

Πηγή: http://goandplay.org/content/26/o-athlitismos-sto-sxoleio-

Η διδασκαλία του κλασικού αθλητισμού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο.

        Συνοπτικά, τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού είναι: α) δρόμοι, β) ρίψεις και γ) άλματα.

Πώς παίζεται το Χάντμπολ;

Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι παίκτες γηπέδου και έναν τερματοφύλακα.
Όταν ένας παίκτης έχει την μπάλα, μπορεί να ντριμπλάρει όσο θέλει, παίζοντας την με το ένα χέρι κάθε φορά στο έδαφος.

Επίσης μπορεί να κρατήσει την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα ή να κάνει τρία βήματα κρατώντας την στα χέρια. Κατόπιν μπορεί ή να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος ή να δώσει πάσα σε ένα συμπαίκτη ή τέλος να σουτάρει στο τέρμα.

Η καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα γιατί είναι ένα θεαματικό παιχνίδι και αποτελεί ευχάριστη απασχόληση για άτομα κάθε ηλικίας.

Είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο απαιτεί συνεργασία και σεβασμό στους κανόνες.

Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο απαιτεί συνεργασία και σεβασμό στους κανόνες.